Хората със затлъстяване е по-вероятно да страдат от респираторни симптоми

...
Хората със затлъстяване е по-вероятно да страдат от респираторни симптоми
Коментари Харесай

Затлъстяването води до по-висок риск от дихателна недостатъчност и тежък COVID-19

Хората със затлъстяване е по-вероятно да страдат от респираторни признаци и прогресираща дихателна непълнота . Това са изводите на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА), оповестяват от Министерството на здравеопазването (МЗ) на страницата си във Фейсбук.

• Кога в действителност приказваме за затлъстяване?

Затлъстяването е ексцесивно струпване на мастна маса в тялото. Дължи се на нарушен енергиен баланс в резултат на енергиен импорт, по-висок от потребностите на организма. Затлъстяването в детството не е безобидно положение. Независимо от схващането, че ще бъде преодоляно с възрастта, продължителното задържане на наднормено тегло (свръхтегло и затлъстяване) в детството подготвя към същото и в интервала на юношеството и като възрастен. Оценка на хранителен статус, включително и затлъстяването, се реализира посредством антропометричен знак Индекс на телесна маса. Индексът на телесна маса се мери в кг/м2 и е еднакъв на тежестта, разграничено на растежа на квадрат.

Здравословно тегло: 18.5 – 24.9 Нормален
Наднормено т. 25.0 – 29.9 Повишен
Затлъстяване I 30.0 – 34.9 Висок
Затлъстяване II 35.0 – 39.9 Много висок
Затлъстяване III > 40.0 Екстремно висок

• Това заболяване ли е и какви опасности крие то

Наднорменото тегло е потвърден рисков фактор за доста заболявания на актуалния човек. Затлъстяването е директно обвързвано с кардиоваскуларните болести (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), които са най-важната причина за гибел в света. Затлъстяването постоянно се съпътства с инсулинова устойчивост и захарен диабет вид 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни болести и други Наднормената телесна маса доста повлиява работоспособността и качеството на живот.

• Какви са аргументите за затлъстяването? Всеки човек ли е заплашен или има миг на предразположеност

Рисковите фактори за затлъстяване са многочислени, като главен рисков фактор за настъпване на затлъстяване е прехранването, при което се приема повече сила, в сравнение с са енергийните загуби на организма, изключително при затънал метод на живот. Друг рисков фактор за поява на затлъстяването е наследствеността. При един родител с наднормена телесна маса, при 41 % от децата също се следи наднормена телесна маса, а при двама родители процентът е по-висок (73%). Значение за пораждане на затлъстяването имат още метаболитни, хормонални, психически и други аргументи.

• Какво би трябвало да знае и прави всеки човек, с цел да не се сблъска с този проблем

Профилактиката на затлъстяването би трябвало да се реализира още от най-ранна детска възраст посредством поддържане на здравословен метод на живот. Това се реализира посредством здравословно хранене и подобаваща физическа интензивност.

За да се поддържа здравословно тегло, е належащо:

 enlightened Да се приема храна с енергийна стойност, съответстваща на възрастта, пола и физическата интензивност ;

   enlightened Редовно хранене посредством минимум три приема на храна на ден ;

 enlightened   Избягване на късното хранене , не по-късно от 2-3 часа преди лягане;

   enlightened Да се понижи потреблението на мазнини и алкохол , защото те са висококалорични;

 enlightened Да се ограничи потреблението на сладкарски и тестени произведения (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и др.), защото с изключение на въглехидрати, те съдържат и огромно количество мазнини;

 enlightened  Да се усили потреблението на плодове и зеленчуци ; бобови и зърнени храни. Тези артикули са богати на хранителни влакнини, които усилват размера на храната и ускоряват чувството за ситост;

 enlightened Да се одобряват задоволително количество течности ;

 enlightened Да се поддържа двигателна интензивност всеки ден – най-малко 60 мин. вървене, спорт и други

• Отрази ли се пандемията от COVID-19 върху тежестта на българите и за какво

Към сегашния миг в България не са провеждани особено ориентирани изследвания, само че относителният дял на лица с наднормено тегло и затлъстяване е висок.

• Наистина ли затлъстяването е рисков фактор за тежко протичане на SARS-CoV-2, хоспитализации и в нередки случаи - летален излаз

Според последните данни на СЗО 39% от възрастното население са с наднормено тегло и 13% - със затлъстяване, като световното разпространяване на затлъстяването се е утроило сред 1975 и 2016 година Затлъстяването се усилва и съставлява международен проблем за здравето, смята се за сериозен рисков фактор за разнообразни инфекции, постинфекции, затруднения и смъртност от тежки инфекции.

Доказано е, че затлъстяването има неподходящи резултати върху имунитета , което е главната причина за нараснал риск от инфекции и тежко протичане на такива. Влияе върху белодробната функционалност по доста способи, които са свързани с механични и възпалителни фактори, заради което хората със затлъстяване е по-вероятно да страдат от респираторни признаци и прогресираща дихателна непълнота в по-висока степен. Натрупаните доказателства демонстрират, че измежду пациентите, които развиват тежък COVID-19, процентът на тези със затлъстяване е по-висок. Липсва обаче точна информация по отношение на световното разпространяване на затлъстяването при лица с COVID-19.

Затлъстяването е приет рисков фактор за тежък COVID-19 , евентуално обвързван с хронично инфектиране, което нарушава имунната и тромбогенната реакция към патогени, както и с нарушена белодробна функционалност от наднорменото тегло. Наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори за инвазивна механична вентилация, а затлъстяването е рисков фактор за хоспитализация и гибел, изключително измежду възрастни под 65 година

През последната година са оповестени редица мета-анализи, които демонстрират, че пациентите със затлъстяване имат доста нараснал риск от зараза с COVID-19, по-чести хоспитализации, по-голяма потребност от механична вентилация, по-често биват одобрявани в интензивни отделения и има по-висока смъртност по отношение на пациенти с обикновено тегло. В началото на пандемията COVID-19 стана ясно, че има обилни взаимоотношения с пандемията от затлъстяване. Например, бързо се откри, че затлъстяването е обвързвано с по-лоши клинични резултати при COVID-19. Обратно, има догатки, че пандемията от COVID-19 е довела до утежняване на храненето, понижена физическа интензивност и спиране на лекуването на затлъстяването.

Установената връзка сред по-високи ИТМ и тежко протичане на заболяване, обвързвано с COVID-19, акцентира нуждата от прогресивно интензивно ръководство на болестта с увеличение на тежестта на затлъстяването. Необходими са продължителни тактики за предварителна защита и надзор на затлъстяването посредством здравословно хранене и физическа интензивност за поддържане на здравословен ИТМ.

Предотвратяването на COVID-19 при възрастни с по-висок ИТМ остава значимо и включва многостранни ограничения за отбрана, като да вземем за пример носене на маски, съблюдаване на отдалеченост, както и предпочитано имунизиране на тази популация.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР