Хората с високи заплати ще взимат с 55 лв. по-малко

...
Хората с високи заплати ще взимат с 55 лв. по-малко
Коментари Харесай

Не е шега - от 1 април по-високи осигуровки, по-ниски заплати

Хората с високи заплати ще взимат с 55 лева по-малко на месец поради повишението на оптималния застрахователен приход, в случай че работодателите не усилят възнагражденията им. За фермерите и самоосигуряващите се пък нараства минималният застрахователен приход, а всички промени влизат в действие от 1 април.

Най-малка смяна има при самоосигуряващите се – от началото на април минималният застрахователен приход за тях нараства от 650 лева на 710 лева Общият размер на осигуровките за тези хора, в случай че са избрали да заплащат вноски и за фонд " Общо заболяване и майчинство ", е 31,3%. Вдигането на минималния застрахователен приход ще докара до повишение на месечните им вноски за осигуровки с 18,78 лева и от 203,45 лева те ще станат 222,23 лева годишно.

Тъй като до края на годината остават девет месеца, през които ще заплащат по-високи осигуровки, за цялата 2022 година ще би трябвало да дадат 169 лева повече на хазната. След приключване на годината самоосигуряващите се би трябвало да подадат данъчна декларация, и в случай че имат по-високи приходи от минималния предел, да платят осигуровки върху действително изкараните пари.

За записаните аграрни производители минималният застрахователен приход нараства от 420 лева на 710 лева Това значи, че месечните им вноски за обществено и здравно обезпечаване ще набъбнат с 90,77 лева, в случай че са обезпечени и за " Общо заболяване и майчинство ". А до края на годината ще би трябвало да платят на държавната хазна 816,93 лева в допълнение.

От 1 април оптималният застрахователен приход нараства от 3000 лева на 3400 лева Обшият размер на осигуровките за работещите на заплата при изискванията на трета категория труд остава без смяна в размер на 32,3%. От тях за родените след края на 1959 година 14,8% са за фонд " Пенсии ", 5% са за повсеместен пенсионен фонд, 3,5% са за " Общо заболяване и майчинство ", 1% за фонд " Безработица ", а 8 на 100 е здравната вноска. След като бъдат платени всички осигуровки има и налог върху приходите от 10 на 100.

За заплата от 3400 лева единствено осигуровките до момента са в размер на 969 лева на месец. А от 1 април ще набъбнат със 129,20 лева до 1098,20 лева на месец. В резултат за високите заплати над 3400 лева единствено за месеците до края на годината ще би трябвало да бъдат платени 1162,80 лева повече за осигуровки по отношение на предходната година, демонстрират калкулации на " Труд ".

Но част от плащаните осигуровки за хората на заплата са за сметка на работодателите, а част от осигуровките се удържат от заплатата и са за сметка на обезпечения. Общият размер на вноските за сметка на служащите и чиновниците е 13,78%, а за сметка на работодателя - 18,52%, демонстрират данни на Национална агенция за приходите.

В резултат от нарастването на оптималния застрахователен приход месечните вноски за сметка на служащия със заплата над 3 400 лева ще набъбнат с 55,12 лева, а работодателят ще би трябвало да дава в допълнение 74,08 лева на месец за осигуровки.

Фирмите, които желаят да запазят заплатите на високоплатените си чиновниците непроменени, от 1 април ще би трябвало да вдигнат възнагражденията им и да поемат напълно покачването на осигуровките. В противоположен случай хората им в края на месеца ще вземат 55 лева по-малко.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР