Хората с увреждания ще имат електронни профили. В тях на

...
Хората с увреждания ще имат електронни профили. В тях на
Коментари Харесай

Хората с увреждания с електронни профили

Хората с увреждания ще имат електронни профили. В тях на едно място е събрана информация от регистрите на разнообразни институции. Профилите работят в тестови режим. Създаването им беше контрактувано по време на митингите на майките на деца с увреждания, заяви Българска национална телевизия.

Хората с увреждания могат да влязат в профила с електронен автограф или личен идентификационен код от Национален осигурителен институт.

"Дава достъп до всички регистри, в които има данни за хората с увреждания. В профила за в този момент постъпва информация от НЕЛК, Социалните служби, Национален осигурителен институт, Здравната каса, Образователното министерство ", изясни общественият министър Бисер Петков.

"Той би могъл да ревизира какви права са отразени в него. Ако нещо не е отразено, би могъл да изиска промяна ", посочи ръководителят на Агенцията за хората с увреждания Мично Коралски.

Не всички хора с увреждания обаче ще могат да влязат в профила си.

Неправителствените организации се надяват, че информацията от профилите ще помогне на институциите да подобрят политиките за хората с увреждания. Системата ще се надгражда и се планува се посредством нея да се увеличи контролът в ТЕЛК.

"Свързаността на тези системи - електронното крепко досие са предпоставки за понижаване на злоупотребите ", сподели още Бисер Петков.

Очаква се тестовият интервал на електронните профили на хората с увреждания да завърши до края на месеца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР