Хората с увреждания с прекратена социална пенсия за инвалидност ще

...
Хората с увреждания с прекратена социална пенсия за инвалидност ще
Коментари Харесай

Пенсионерите по болест подават документи до 31 март

Хората с увреждания с прекъсната обществена пенсия за неработоспособност ще би трябвало да подадат заявление в обществените дирекции до 31 март 2019 година Това се отнася единствено за тези, които не получават месечна добавка за обществена интеграция. Промените за месечната финансова поддръжка настъпиха с новата 2019-а година.

От началото на януари са спрени добавките на всички на пенсионери. Сумите ще бъдат изплащани към този момент от посредством обществените дирекции. Тези пенсионерите по болест, които не са получавали интеграционни, ще получават единствено избраната с норматив сума. Хората с от 50 – 70 % увреждания, които не са вземали транспортни добавки, ще би трябвало да подадат молби в обществените дирекции по места. Срокът е до края на март, заяви шефът на РДСП- Хасково Стефан Манахилов.

Тези, които са с от 70 до 90 % и от 90 до 100 %, без значение дали са с непозната или без непозната помощ, нормално са получавали интеграционни добавки от обществените дирекции и няма да бъде належащо да подават заявки. Автоматично ще им бъде начислена сумата през февруари за януари.

Хората със степен от 50 до 70 % ще имат месечна финансова поддръжка в размер на 7% от линията на беднотия или 24,36 лева Това е добавката, която ще се изплаща. В нея влизат и 25 % от Национален осигурителен институт и интеграционните добавки. Ако сумата, събрана от тези 25 % от пенсията и интеграционните добавки, е по-висока от тази, която се отпуска от общественото ведомство, се изплаща по-високата и по – удобната за лицето, изясни Манахилов.

За тези със степен на увреждане от 71 до 90%, помощта е в размер ще е 15% от линията на беднотия или 52,20 лева Обикновено тези 25 % са към 34 лева на месец. Ако са получавали,примерно, 33 лева добавки за превоз и в случай че хора със слухови или зрителни увреждания са получавали спомагателната добавка за образование, общата сума става към 64 лева Въпреки че избраната за разпределяне е 52,20 лева, ще бъде отпусната по-голямата на претендента.

При степен на увреждане от над 90% финансовата поддръжка ще е 87 лева За хората с над 90% и с избрана непозната помощ, поддръжката ще е 104,40 лева Това са тези, които получават и пенсия за трудов стаж особено. А хората, които нямат пенсия за трудов стаж, а единствено за неработоспособност, ще получават 198,36 лева

Линията на беднотия е в размер 348 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР