Хората с увреждания, чиято експертиза на работоспособността им позволява да

...
Хората с увреждания, чиято експертиза на работоспособността им позволява да
Коментари Харесай

Бизнесът: Ако човек може да работи, да няма инвалидна пенсия


Хората с увреждания, чиято експертиза на работоспособността им разрешава да се трудят най-малко 6 часа дневно, да нямат право на инвалидна пенсия. Ако увреждането разрешава на човек да работи сред 3 и 6 часа, той да получава половината от инвалидната пенсия.

Ако изцяло е изгубил трудоспособността си поради увреждането и не може да работи въобще, тогава да има право на цялостната пенсия от Национален осигурителен институт. Ако не може да упражнява трайно специалността си, индивидът също да получава цялостната пенсия и да бъде преквалифициран. Това са част от предложенията на четири от общо петте национално представителни работодателски организации за концепцията за реформиране на ТЕЛК. Тя би трябвало да е подготвена до края на октомври. След това ще се разисква и занапред ще се пишат законовите промени. Това значи, че действителни промени може да има най-рано през 2019 година Това обаче също по този начин е второто държавно управление на ГЕРБ, което дава обещание промяната.

Идеите, обявявани до момента от ръководещите, плануват да има две експертизи - здравна и на трудоспособността, като втората ще дефинира какво може да работи човек с увреждането си. Има и концепция целият развой да мине към Национален осигурителен институт, с цел да има по-голям надзор, само че това не е записано в управническата стратегия на кабинета. 

Работодателските организации желаят Национален осигурителен институт да доплаща на хората, които няма да могат да работят на цялостен работен ден, сумата до цялостната им заплата от преди увреждането, а работдателят - да заплаща за действителното работно време. Другото предложение е да се вкара оценка на тип и степен на функционалните увреждания, които са отвън типичните за възрастта промени. " Оценката да се прави въз основа на здравна документи по съответния проблем, проследена в динамичност - 3 години обратно, която да се изисква от посочения от лицето лекуващ лекар/болница по длъжностен път, а не по последна епикриза и/или съвещания от разнообразни експерти - 1 месец преди явяване за експертиза ", предлага бизнесът. Също и въвеждане на Международната подредба на човешката функционалност, уврежданията и здравето, която споделя какво може и какво не може човек да работи с съответното увреждане. Това планува и кабинетът. / segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР