Хората с тежки психични разстройства извън лечебните заведения са оставени

...
Хората с тежки психични разстройства извън лечебните заведения са оставени
Коментари Харесай

Експерти за случая в Овча купел: Хората с тежки психични разстройства са оставени на себе си и на близките си

Хората с тежки психологични разстройства отвън лечебните заведения са оставени на себе си и на околните си. Осигурява им се отлично медикаментозно лекуване и нищо повече. Това съобщи пред bTV доктор Цветислава Гълъбова, шеф на Психиатричната болница в Нови Искър, която разяснява случая с барикадиралия се в " Овча купел " мъж дружно с престъпният психолог проф. Калин Гайдаров.

  " Необходимо е да се изготви експертно умозаключение по отношение на настоящото му положение и оттук насетне да се подхващат съответните дейности - дали може да носи наказателна отговорност или не. От това ще зависи по какъв начин ще се постъпи по отношение на него ", съобщи проф. Гайдаров.

Има оферти, че на 57-годишния мъж е била отказана работа, което е довело до вчерашната обстановка.

Според доктор Гълъбова мъжът може да е имал кратковременен психически проблем и да не страда от психологично заболяване, като разясни, че даже да има такова заболяване, това не значи наложително, че той е неуравновесен. Затова се изготвя всякога психиатрична експертиза, разяснява тя.

По думите на Гълубова, в случай че се одобри в съответния случай, че мъжът не може да носи наказателна отговорност, той ще бъде настанен за наложително лекуване за период от 6 месеца с опция за удължение. Когато това лекуване завърши, той би трябвало, по в този момент настоящия закон, да бъде предаден на околните си и да остане под наблюдението на центровете за психологично здраве.

" Факт е, че околните на психологично болните хора нямат потенциала за това. Говорим за заболявания, които протичат с десетилетия, доживотни. Тези хора се изчерпват с обгрижването на болните, тъй като те са сами. Няма ги институциите, които да ги поддържат ", разяснява доктор Гълъбова.

Проф. Гайдаров съобщи, че е имало 20-часово увещание, преди да се влезе в жилището на барикадиралия се, като добави,  че при акцията всичко е направено както би трябвало.

Д-р Гълъбова разясни, че се работи се по основаване на национална тактика по психологично здраве с проект за деяние.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР