Хората с психични заболявания в България търсят помощ от специалист

...
Хората с психични заболявания в България търсят помощ от специалист
Коментари Харесай

Специалисти от МУ – Варна: Психиатрията у нас е изостанала в миналото, но прави и уверени крачки в бъдещето

Хората с психологични болести в България търсят помощ от експерт не като последно, а като най-най-последно решение, най-често откакто към този момент са пробвали всевъзможни други лекувания и са се допитали до врачки и гледачки. Причината за това е ужасната стигма в обществото, което изолира всеки „ с щемпел “ или както се споделя също „ с жълта брошура “.

Това признаха със страдание проф. Христо Кожухаров и проф. Маргарита Арнаудова от катедрата по психиатрия и здравна логика на психиката в Медицински университет – Варна.

На конференция във връзка Световния ден на психологичното здраве 10 октомври медиите, а о там и аудиторията вечно да изоставят понятието „ вманиачен “ и да проявят по-голяма съпричастност към хората с психологични болести.

В България са в действие към момента няколко трайно насадени неверни показа, изясни проф. Кожухаров и добави, че първата от тях за жалост е демонстрирана напълно неотдавна от вътрешния министър Младен Маринов във връзка жестокото ликвидиране на журналистката от Русе Виктория Маринова. В първите си изявления по следствието Маринов акцентира, че непосредственост до мястото на престъплението има психиатрично заведение. И въпреки че се оказа, че това няма никакво отношение към случая, беше показано първия фатализъм към хората с психологични болести – че те са рискови. Всъщност това не е правилно, тъй като единствено 3 % от тях демонстрират експанзия.

Второто погрешно изказване е, че психологичните заболявания не се лекуват. Да, те са хронични, само че по същия метод е продължителен и диабета, което не значи, че пациентите не могат да поддържат своето „ обикновено “ (психиатрите категорично подчертаха, че слагат тази дума в кавички) положение.

Трети детайл от стигмата е това, че психологичното заболяване е мотив за позор, четвърти – че то наложително се предава по завещание, което надалеч не е правилно. На пето място в неверните показа е ширещото се мнение в обществото, че хората сами са си отговорни, че не се оправят с проблемите си, а на последно – че всички хора с такива проблеми са идентични. Точно противоположното, съгласно психиатрите всеки случай е строго самостоятелен.

Тук е мястото да споменем, че съгласно проф. Кожухаров и проф. Арнаудова, в България психиатрията може да е в някои отношение изостанала в предишното, само че дружно с това прави и някои крачки в бъдещето. Една от тези крачки е персонализираната помощ за пациентите с потреблението на самостоятелен фармакогенетичен тест, който разпознава характерните за всеки пациент генетични маркери. Той оказва помощ извънредно доста на психиатрите, които до миг трябваше да предписват медикаменти само на основа на консултация-разговор с пациента. Така намирането на точния медикамент продължава към половин година, а благодарение на новите проби, срокът за това се понижава съвсем на половина.

За страдание, потреблението на тези проби, създадени в Съединени американски щати, е за сметка на пациента, а цената им не е по никакъв начин дребна, към 1500 лв..

В тази връзка би трябвало да се каже, че за жалост психиатрията у нас е изтикана в „ задния двор “ на здравната помощ, изясни проф. Арнаудова. Само 2% от парите от здравната каса отиват в това направление, само че освен това е казуса. За страдание, това надалеч не е единствения проблем. Със закриването на психодиспансерите е смутена самата конструкция на психиатричната помощ и центровете за психологично здраве не могат да компенсират това.

Според проф. Кожухаров огромният проблем у нас е доста неравномерното систематизиране на психиатричната помощ. Така в един огромен град може да има и три заведения, а може да е и единствено едно, какъвто е случая с Варна. В морския град психиатрията е в структурата на Университетската болница „ Св. Марина “ и има четири клиники – за дами, за мъже, към която е и звеното за лекуване на зависимости, в това число и метадоновата стратегия, за хора на 65 години и за деца и юноши. От катедрата по психиатрия и здравна логика на психиката в Медицински университет – Варна обаче са уверени, че на фона на всички проблеми, образованието на млади експерти е на европейско равнище. За това има и прегледен образец – първият немски студент, получил квалификацията си на психиатър напълно в МУ- Варна.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР