Хората с нисък индекс на телесна маса не са по-активни

...
Хората с нисък индекс на телесна маса не са по-активни
Коментари Харесай

Прекалено слабите не са по-активни от хората с нормално тегло -

Хората с невисок показател на телесна маса не са по-активни физически от тези, чиито индикатори дават отговор на считаните за естествени параметри, сочи китайско проучване, представено от електронното издание Юрикалърт.

Досега множеството изследвания за затлъстяването са фокусирани върху разбор на човеци с висок показател на телесна маса (ИТМ), само че учени в Китай вземат решение да употребяват друг метод. Те изследват тези с доста невисок ИТМ, оповестява Българска телеграфна агенция.

Откритията им демонстрират, че участниците в изследването в действителност са доста по-малко дейни от хората с ИТМ в естествени граници, което опонира на общоприетото мнение, че имат метаболизъм, способствуващ да са много дейни. Освен това експертите откриват, че тези човеци употребяват по-малко храна спрямо лица със общоприет ИТМ.

" Очаквахме да открием, че тези хора са в действителност дейни и имат висок метаболизъм, отговарящ на огромен банкет на храна ", споделя Джон Спийкман, един от създателите на проучването и професор в Института за напреднали технологии в град Шънчжън и в университета на Абърдийн. " Оказва се, че се случва нещо напълно друго. Те употребяват по-малко количество храна и имат по-ниска интензивност, както и изненадващо по-висок от упования метаболизъм в положение, свързани с нараснали индикатори на хормони на щитовидната жлеза. "

В изследването вземат участие 173-ма души с естествен ИТМ (от 21,5 до 25) и 150, при които ИТМ е под 18,5 и са класифицирани като човеци със " здравословно поднормено тегло ".

Специалистите употребяват въпросници, с цел да отсеят хората с хранителни разстройства, както и тези, които споделят, че съзнателно съблюдават диета и инфектираните с ХИВ. Изключени са също лица, изгубили тегло в последните шест месеца, което евентуално е вследствие на заболяване или на банкет на лекарство. Участват обаче тези, които споделят, че " спортуват стимулирано ", въпреки че едвам четирима от 150-те споделят, че го вършат.

Участниците са следени в продължение на две седмици, като е проследена потреблението на храна и физическата интензивност.

Изследователите откриват, че спрямо контролна група, която има естествен ИТМ, здравите човеци с тегло под нормата употребяват 12% по-малко храна. Те също са доста по-малко дейни - с 23%. В същото време обаче имат по-висок метаболизъм, в това число нараснал разход на сила в положение на покой и по-голяма интензивност на щитовидната жлеза.

" Тези доста слаби хора имат ниски равнища на интензивност, само че индикаторите им за сърдечно здраве, в това число за холестерол и кръвно налягане, са доста положителни ", отбелязва водещият създател на изследването Сумей Ху от Пекинския университет по технологии и бизнес.

Изследователите регистрират някои ограничавания при изследването, измежду които неналичието на разбор на типа употребявани артикули от участниците или възприятието им на задоволеност. Те обаче наблюдават приема на хранителни субстанции.

Научният екип се е заел да разшири проучванията, като наблюдава и тези знаци.

Данните от проучването са оповестени в изданието " Сел метаболизъм ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР