Хората с непълни, заличени или сгрешени адреси имат избирателни права

...
Хората с непълни, заличени или сгрешени адреси имат избирателни права
Коментари Харесай

ЦИК обяви важна промяна, която ще облекчи гласуването на много хора

Хората с непълни, заличени или сбъркани адреси имат изборни права и ще могат да гласоподават, като ще бъдат дописвани в изборните описи, сподели пред публицисти през днешния ден Александър Андреев, член и представител на Централната изборна комисия.

Има обитаеми места с изменени имена на улиците, тъй че те се разминават с адресите в персоналните документи, посочи той. Тези хора ще попълнят декларация, че не са дали своят вот на друго място, уточни Андреев.

В момента ЦИК преглежда методическите инструкции за секционните изборни комисии /СИК/, тъй като стартира образование на членовете на СИК, сподели Андреев.

С последните промени в Избирателния кодекс се дава единствено един протокол за отчитане на резултатите. От ЦИК предлагат членовете на СИК да вършат чернови на протокола от гласуването, данните от който, откакто бъдат тествани, да бъдат вписвани в формалния протокол.

Ако протоколът въпреки всичко бъде сбъркан, той се предава в ОИК, дефинира се член на ОИК, който да съобщи различен протокол в СИК, с цел да бъде запълнен с правилните данни.

До 17.00 ч. през днешния ден изтича срокът, в който в случай че някой претендент за пост се откаже, може да бъде сменен от неговата партия или коалиция. Това е и срокът, в който в случай че има отвод за регистрация на даден претендент, той също може да бъде сменен.

При неспособност за присъединяване или при гибел на претендента, партията или обединението може да предложи друго лице в период до седем дни преди изборите, уточни Андреев.

До 27 септември електронните медии са длъжни да показват в ЦИК или ОИК, и на Сметната палата своите цени и условия за отразяването на предизборната акция. 30 септември е крайният период за назначението на секционните изборни комисии, заяви Александър Андреев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР