Хората с наднормено тегло имат по-малко вкусови рецептори по езика,

...
Хората с наднормено тегло имат по-малко вкусови рецептори по езика,
Коментари Харесай

Хората с наднормено тегло имат по-малко вкусови рецептори

Хората с наднормено тегло имат по-малко вкусови рецептори по езика, съобщи Асошиейтед прес.

Това откриха учени от Корнелския университет в Съединени американски щати, които организираха лабораторно проучване с мишки. Екипът с началник Робин Дандо подложи гризачите на хранителен режим, който бързо докара до наддаването на тегло. След това експертите се концентрираха върху тези елементи от езика на животните, които дават отговор за усещанията на петте усета - за сладко, кисело, солено, горчиво и умами.

Експертите откриха, че цялостните мишки имат 25 % по-малко вкусови луковици, в сравнение с тези с обикновено тегло. Причината за това е инфектиране, което попречва естествената регенерация на образуванията по езика. Те непрестанно се обновяват, като рецепторните кафези, които ги сформират, узреят, умрат и бъдат сменени от нови. Рецепторите по езика имат дълготрайност на живота към 10 дни, а обновяването на една вкусова луковица лишава към четири седмици.

Хранителният режим, физическите извършения и генетичното влечение са измежду множеството фактори, които играят роля за напълняването. Но вкусовите желания въздействат върху избора на храна и някои предишни проучвания откриха, че хората с наднормено тегло постоянно избират артикули и ястия с по-слабо кондензиран усет, в сравнение с хората с обикновено.

Все още недоказана доктрина е, че цялостните човеци компенсират за отслабените си вкусови усещания с потреблението на по-калорични храни или като цяло с поглъщането на по-големи количества.

"Изследването акцентира връзката сред вкусовата сетивност и тежестта. Това е още едно доказателство за какво е мъчно да се смъкват килограми ", сподели лекар Джон Мортън от Станфордския университет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР