Хората с депресия изпитват постоянно чувство на тъга и липса

...
Хората с депресия изпитват постоянно чувство на тъга и липса
Коментари Харесай

Депресия при котките - признаци и причини

Хората с меланхолия изпитват непрекъснато възприятие на горест и липса на интерес към живота. Когато става въпрос за котки, е невероятно да се разбере дали изпитват психическо положение на горест, само че можем да следим държанието им, с цел да определим дали изпитват липса на интерес към живота и дали страдат от меланхолия като хората.

Може ли котката да бъде депресирана?

Да, котката може да изпадне в меланхолия. Някои вероятни обстановки, които водят до това, включват загуба на член от фамилията, пренасяне в нова къща, смяна в фамилния график, смяна във физическото здраве. Ето кои са честите аргументи за меланхолия при котките:

Загуба на член от фамилията

Много хора мислят котките за независими по природа. Въпреки това, котките могат да бъдат обществени и да преживеят загуба и тъга като хората. Когато член на фамилията се изнесе от къщата или почине, котето ще скърби, в случай че е имало обществена връзка с този човек. Също по този начин не е извънредно котките да се депресират, когато различен бухнал другар (коте или куче) напусне или почине.

Преместване в нова къща

Промяната от сегашната среда на живот към нещо ново може да бъде стресиращо както за домашния любим, по този начин и за стопанина. Освен напрежението от самото преместване, преместването от огромна къща в по-малка или апартамент би понижило пространството на котката и може да ограничи равнището и на интензивност, което води до меланхолия. Освен това, когато котка, която е привикнала да има достъп навън, се реалокира в апартамент, където не може да излиза на открито, тя може да изпадне в меланхолия.

Промени в графика на фамилията

Когато работният Ви график се промени и Вие отсъствате за по-дълги интервали от време, психическото положение на вашата котка може да бъде наранено. Освен това, когато заминавате на отмора и котката Ви е или оставена с гледач, или на място за краткотраен престой, тя няма по какъв начин да знае, че ще се върнете за нея, тъй че може да изпита меланхолия.

 Депресирана котка

Промени във физическото здраве

Ако дейната писана стартира да развива артрит и към този момент не може да скочи до комфортното си място на дивана, леглото или прозореца, това може да бъде депресиращо. В обстановки на загуба на крак, око, или зрение, по-възрастната котка може да има потребност от повече време, с цел да се приспособи и може да изпадне в меланхолия.

Признаци на меланхолия при котките

Те могат да бъдат: понижен вкус, загуба на интерес към игри (вкъщи и навън) или към другарство с други животни/членове на фамилията, увеличение на времето, прекарано в сън, понижено време, прекарано в разчистване на козината, по-често уриниране, не потребление на пясъка за тоалетна. Някои от тези признаци на котешка меланхолия могат да бъдат и сигнал за здравословен проблем. Ако котката се гледа на открито, симптом може да бъде липса на интерес към разглеждане на покрайнината, разхождане или излизане въобще.

Как да помогнем на депресирана котка?

Обърнете и внимание – вземете на котето нова храна/лакомство или играчка, поиграйте с него, помилвайте го, срешете го. Всичко това ще го накара да се усеща по-добре. Пуснете му успокояваща музика, особено за котки (можете да намерите клипове). Използвайте добавки, повишаващи равнищата на серотонин на пухкавия Ви другар. Използвайте котешки феромони, трева в саксия за похапване, билката Коча трева, която те обожават. Обмислете осиновяване на още едно животинче, което да му прави компания и с което да играе. Посъветвайте се с ветеринар по въпроса с котешкото здраве.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР