Хората с аутизъм живеят в свой свят. Отличават се с

...
Хората с аутизъм живеят в свой свят. Отличават се с
Коментари Харесай

От Моцарт до Грета: най-известните аутисти

Хората с аутизъм живеят в собствен свят. Отличават се с непрекъснато повтарящи се схеми на държание и нормално изпитват компликации да си взаимодействат с останалите. Но пък постоянно имат невероятни дарования. Ето образци:

Алберт Айнщайн

Смята се, че известният физик е страдал от Синдрома на Аспергер, който е вариация на аутизма. Хората с " Аспергер " са натрапчиво овладяни от мисълта да решат някой комплициран проблем и по предписание изпитват компликации в общуването с останалите. Знае се, че в детството си Айнщайн се е самоизолирал. Но остава в историята като един от най-гениалните учени на всички времена.
 Алберт Айнщайн Gulliver/Getty Images
Грета Тунберг

Цял свят я познава: в живота на младата екоактивистка Грета Тунберг има единствено една значима тематика - климатичните промени. И нямаше да е по този начин, в случай че не беше Синдромът на Аспергер, твърди самата Грета. " Иначе щях да си пребивавам като всички останали. Но поради Синдрома на Аспергер аз мисля по различен метод. Именно заради тази причина съм в положение да виждам огромната неточност в системата ", споделя момичето.
 Грета Тунберг БГНЕС-->
Волфганг Амадеус Моцарт

Детето-чудо Моцарт се научава изключително бързо да свири на разнообразни принадлежности и е едвам на пет години, когато стартира да композира. Това неизмеримо дарование кара мнозина специалисти да считат, че Моцарт е бил аутист. Привържениците на тази догадка обръщат внимание и на свръхчувствителния му слух, както и на обстоятелството, че е изпитвал нужда непрестанно да движи ръцете и краката си.
 Моцарт iStock/Getty Images
Дан Акройд

Канадският артист Дан Акройд, прочут от основната роля във кино лентата " Блус Брадърс ", също страда от Синдрома на Аспергер. Акройд твърди, че най-големият му кино триумф - " Ловци на духове " - е въодушевен точно от болестта му: " Един от признаците беше точно манията за гонене, както и свръхсилният ми интерес към паранормалното ".

Ким Пийк

Името Ким Пийк вероятно не Ви е познато, само че по всяка възможност сте гледали кино лентата, въодушевен от неговата история: " Рейнман ". Филмът разиграва сюжет, който доста припомня за ориста на Ким Пийк. За него се знае, че е можел да пресъздаде наличието на над 12 000 книги.

Анди Уорхол

От аутизъм е страдал вероятно и известният творец-модернист Анди Уорхол. Признак за това е една от най-прочутите му произведения, изобразяваща консервна кутия със чорба от марката " Кембъл ", която се повтаря до безспир. " Почти сигурна съм, че Уорхол е страдал от Синдрома на Аспергер ", споделя Джудит Гулд, специалист по аутизма.
 Анди Уорхол Guliver/Getty Images
Шелдън Купър

И неговото лице е познато по целия свят: Джим Парсънс играе ролята на физика Шелдън Купър в американския сериал " Теория за Големия гърмеж ". Никъде не се споделя, че Шелдън е аутист, само че Парсънс е уверен, че играе човек, измъчен от Синдрома на Аспергер. Шелдън е същински талант в своята област, само че почитателите на сериала добре познават особеностите на неговия темперамент.

И още:

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР