Хората с алергии могат да се ваксинират срещу COVID-19, ако

...
Хората с алергии могат да се ваксинират срещу COVID-19, ако
Коментари Харесай

Алергичните хора могат да се ваксинират, ако не са в изострено състояние |

Хората с алергии могат да се имунизират против COVID-19, в случай че не се намират в изострено положение и не са прекарали тежък анафилактичен/алергичен потрес вследствие на ужилване от инсекти, приемане на антибиотици или други медикаменти, т ова оповестиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирайки акад. Богдан Петрунов, основен координатор на експертния съвет по " Клинична алергология " към министъра на опазването на здравето.

Най-добре е да се направи предварителна консултация с лекар-алерголог , който при нужда ще предложи осъществяването на имунизацията под отбраната на " антиалергичен чадър " - приемане по избрана скица на антиалергични/антихистаминови средства.

Всички публично регистрирани ваксини против COVID-19 са минали доста задълбочени лабораторни и клинични изследвания върху близо 50 000 доброволци. За да се реши тяхната безвредност и резултатност, в изследванията за всяка една са взели участие и огромни групи от пациенти с алергични, автоимунни, ендокринни и други болести, бременни дами, както и деца от разнообразни възрастови групи.

Теоретично е допустимо да се прояви алергична реакция към една от съставките на иРНК имунизациите. Това е съставката поли-етилен-гликол /ПЕГ/, която се употребява, с цел да се стабилизира имунизацията. Засега с нея се изясняват следените извънредно рядко преходни алергични реакции в света.

Възможните алергични реакции са бързопреходни кожни прояви и доста рядко - систематични алергични реакции - при от 3 до 6 на 1 000 000 сложени дози от имунизациите. Засега в България няма данни за демонстрация на съществени алергични реакции при слагането на която и да е от четирите, позволени за приложимост ваксини.

Проучвания върху страничните реакции от имунизациите се организират доста интензивно в целия свят и то освен на тези, свързани с алергичната сензибилизация. Натрупаните до момента данни демонстрират, че голямата персонална и социална изгода от всеобщата имунизация на популацията доста надвишава риска от развиването на доста рядко следените и бързо овладявани странични реакции.

При демонстрация на алергични реакции би трябвало да се потърси първо персоналния доктор и при нужда - специалист-алерголог.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР