Хората под 30 в 23 български общини са родени години

...
Хората под 30 в 23 български общини са родени години
Коментари Харесай

Хората просто свикват. Защо има кметове на власт повече от 20 години

Хората под 30 в 23 български общини са родени години откакто локалният кмет за пръв път е пристигнал на власт. Те отиват в университет или основават фамилии, а кмета го преизбират и си е все същият. Наскоро се появи концепция броят на кметските мандати да се ограничи. Но за какво въобще има „ безконечни “ кметове?

Петя е на 22 години и е от Гоце Делчев . В ученическите си години тя всяка заран вижда по какъв начин кметът на града ѝ поздравява хората, с които се разминава по улицата. По думите на Петя той почита всяко събитие, на което е поканен, и обръща внимание на младежите.

Става дума за Владимир Москов, който е кмет на Гоце Делчев от 1995 година - 6 години преди Петя да се роди.

В момента Москов е в края на седмия си мандат и се кандидатира за нов на идните на 29 октомври локални избори. Партията, която го поддържа за кмет, е Българска социалистическа партия .

Петя споделя, че не харесва концепцията един човек да се държи толкоз крепко за поста си и да не дава път на други претенденти. Но съгласно нея в Гоце Делчев „ казусът е друг “. Петя счита Москов за доста „ земен “ и деятелен човек и споделя, че до момента не е имало различен заслужен претендент с хрумвания и метод, който да се изправи против него.

Затова за нея не е проблем, че Москов е кмет на Гоце Делчев съвсем 30 години . „ Нямам срещу, само че единствено тъй като е този избран човек, който има опит и мотивация да чуе младите “, споделя Петя.

Москов не е единственият кмет в България с толкоз доста мандати. Още 22-ма сегашни кметове на общини имат най-малко 5 мандата зад тила си - това демонстрира на Института за развиване на обществената среда (ИРПС) от октомври тази година.
 Графика на ИРПС, която демонстрира общините, ръководени от кметове с повече от 5 мандата.
През юли от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) показаха план за промени в Конституцията, в който имаше предложение единствено до два. Идеята не получи поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи , от които зависи болшинството за промени в главния закон, по тази причина и тя отпадна от окончателния план.

Идеята за таван на мандатите обаче остана неизяснена. За да я разберем, би трябвало първо да отговорим за какво има „ безконечни “ кметове и проблем ли са въобще те.
Защо има „ многомандатници “
Кметът на Попово заема поста си още от 1991 година , когато се организират първите локални избори след края на тоталитарния режим в България. Сега Людмил Веселинов се кандидатира за деветия си мандат.

Друг образец идва от Сатовча , където кметът Арбен Мименов ръководи от 1999 година Той е единствен претендент за поста в изборите през 2023 година

Няма генерално пояснение за какво един общински кмет задържа позицията си толкоз дълго. Според Елена Калфова , лекар по политология и учител в катедра „ Публична администрация “ на Софийския университет, аргументи за това са обезлюдяването и застаряването на популацията, а оттова и неналичието на претенденти - изключително в по-малките обитаеми места. Затова се гласоподава за едни и същи хора.

На места вотът се въздейства и от роднински връзки,, прибавя Калфова. Те също могат да бъдат пояснение за многото мандати на един кмет.

Лилиан Никифорова от ИРПС обръща внимание и на това, че в доста общини интензивно участва единствено една партия - да вземем за пример Движение за права и свободи . „ Другите партии не отиват там, не питат какви са проблемите на хората “, споделя Никифорова. „ Единственият, който е на място и се среща с техните проблеми, е кметът. И в някакъв миг хората просто привикват с него. “

Всички тези фактори „ счупват “ нормалната политическа логичност, съгласно която едно ръководство в някакъв миг би трябвало да бъде прекратено поради насъбрано съмнение и неодобрение или пък поява на нови други възможности.
Проблем ли е това
Конституцията на България не планува ограничаване за броя мандати на един общински кмет - за разлика от президентския пост, който може се заема единствено два пъти.

Затова сами по себе си многото мандати на някои кметове не са законов проблем.
Не е автоматизирано неприятно, когато един кмет е многомандатник.
„ Не е автоматизирано неприятно, когато един кмет е многомандатник. Това може да значи, че той добре си прави работата “, споделя Никифорова. Многото мандати разрешават на човек да натрупа експертиза по въпросите на локалното самоуправление. Няколко мандата зад тила на един кмет демонстрират, че той познава „ машината на локалната власт “.

„ Големият проблем се появява в обитаеми места, в които кметът е на власт повече от 20 години, само че по нищо не проличава локалната общественост да се развива “, споделя Никифорова.

Такъв е казусът с общини в Северозападна България - да вземем за пример Вълчедръм или Медковец . Икономиката се утежнява, само че кметът продължава да ръководи. Това е знак за проблем с прозрачността.

Калфова също не счита за автоматизиран проблем по-дългото задържане на кметовете на власт и отбелязва, че когато се приказва за това, не би трябвало да се не помни и ролята на общинския съвет.
 Обяснено. Какво вършат общинските съветници  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

„ Това е органът, който взима огромната част от управническите решения “, споделя тя и прибавя, че в случай че се мисли за ограничение на мандатите на кмета, би трябвало да се мисли и за локалния парламент.

Феноменът „ единствен претендент “ - какъвто е казусът в община Сатовча, също не е безусловно спорен. „ Със сигурност обаче е неприятна индикация за политическия развой на тези места, тъй като демократичното ръководство би трябвало да е конфликт на хрумвания “, споделя Никифорова.
Трябва ли да има таван на мандатите
Аргументът на ПП-ДБ за таван от два мандата за един общински кмет беше обвързван със устрема да се спре " феодализацията " на общините в България.

Според Калфова обаче тази цел не е задоволително добре обоснована. „ Ако задачата е да ограничим корупцията, ми се коства, че [таванът] по-скоро няма да работи, не и като един-единствен ход “, споделя Калфова.

Същото важи и ако задачата е повишение на гражданското присъединяване в общините. „ Какво би се трансформирало в община Сатовча, в случай че има ограничаване в мандатите? Откъде ще пристигна този различен претендент? “, пита Калфова и напомня, че ограничаването би се сблъскало с казуса с неналичието на претенденти за изборни длъжности.

Според Никифорова по тематиката за броя на мандатите би трябвало да има експертни диспути. „ Но въпреки всичко ми се коства, че всичко, което би ни подсигурило повече бистрота и коригиране на връзката сред избраници и гласоподаватели, ще ни свърши доста по-добра работа от слагането на таван “, споделя тя.

Населени места с сполучливи дългогодишни кметове може да пострадат от тази мярка. „ Същевременно тя няма да попречи на някой злоумишлен да продължи да бъде подобен, когато става въпрос за превзета община “, прибавя Никифорова.
Какви тогава са решенията
Вместо механичното въвеждане на таван на мандатите, в общините и на национално равнище може да се работи за повишение на гражданската интензивност посредством поощряване на образованието и гражданския бранш, счита Калфова.
Ограничаването на мандатите не е панацея.
„ Ограничаването на мандатите не е панацея и няма да реши всички проблеми в локалната власт “, споделя тя и прибавя, че в случай че се прави смяна в структурирането на локалните институции, тя би трябвало да е част от цялостна промяна на концепцията за локалното самоуправление в България.

Никифорова също е на мнение, че таванът на мандатите няма да докара автоматизирано до повече бистрота и по-успешни кметове. Трябват и други диспути, свързани с локалната власт.

„ Последните години бяха един непрестанен избирателен цикъл и тематиката за локалното самоуправление въобще не се е появявала “, споделя тя и прибавя: „ Струва ми се, че Народното събрание би трябвало най-сетне да стартира сериозна работа по този въпрос. “
 Когато кметът е и шефът  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР