Хората по площадите днес са в много по-малка степен политизирани

...
Хората по площадите днес са в много по-малка степен политизирани
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Българите не искат силова държава, а силна и правова


Хората по площадите през днешния ден са в доста по-малка степен политизирани от тези, които стачкуваха през 2013 година. Сега това са млади, съумели хора, със личен бизнес даже, които желаят да живеят в тази страна и да се развиват, само че не по волята на някой властимащ, а единствено по законовия ред. Това разяснява пред БНР социологът Боряна Димитрова от „ Алфа Рисърч “. Тя напомни част от последните кавги към властта, които съгласно нея са засегнали хората не обществено, а по скоро са блъснали по достолепието им и възприятието за правдивост и независимост – градежа на Алепу, изявленията на Вежди Рашидов, постовене на Данаил Кирилов, плажа край „ Росенец “… Българите не желаят силова страна, а мощна и правова страна, добави Димитрова.

Тя начертатри сюжета за развиване на обстановката с митингите. Оставка на държавното управление, което не е доста евентуално, тъй като, по думите й, Борисов няма да си тръгне предварително за трети път. Освен това, съгласно социолога, и останалите политически сили сега не са задоволително консолидирани и мощни за скорошни избори. Втори вид е Борисов да направи съществени промени в кабинета и да в профил най-силно компрометираните фигури. Третият вид е гражданската сила последователно да утихне. Боряна Димитрова обаче акцентира, че все още никой социолог няма да се наеме да даде безапелационна прогноза какво тъкмо може да се случи.

По думите ѝ на митингите се разграничават три-четири основни групи. Това са групи, които са получили късмет през последните години, добре образовани, хора с дребни бизнеси, които се усещат застрашени и не желаят техният разцвет да зависи от нечие снизхождение, а от правовата страна.

Социологът акцентира, че има гражданският митинг и политическото преструктуриране са два разнообразни процеса.

Гражданските митинги са първият стадий от спирането на политическия развой. В сегашната обстановка не се знае какво ще се случи, всичко е в ръцете на жителите, в случай че тази сила продължи, мъчно ще се удържи до постоянните парламентарни избори, заключи Боряна Димитрова.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР