Хората от Русия и Украйна са тези, които се страхуват

Хората от Русия и Украйна са тези, които се страхуват ...

Два народа се страхуват най-много от нови войни.

Хората от Русия и Украйна са тези, които се страхуват най-много от нови войни. Това сочат резултатите от социологическото проучване Security Radar 2019, проведено в седем европейски страни, пише в. „Комерсант“.
При това мнозинството украинци смятат, че статутът на страната им е недооценен по света. Поданиците ан киев биха се радвали на нови санкции срещу Русия. В Русия пък има изключително много противници на въвеждането в Украйна на миротворческа мисия на ООН.
55-та Мюнхенска конференция по сигурността ще се проведе в баварската столица на 15-17 февруари. На форума ще присъстват 40 държавни глави, както и 100 министри, допълва БГНЕС.
За конференцията е подготвен аналитичен доклад Munich Security Report 2019 за положението със сигурността в света. От 2015 г. организаторите на конференцията публикуват такива доклади няколко дни преди откриването на форума.
От „Комерсант“ успели да се сдобият с резултатите от проучването Security Radar 2019, което е било проведено в седем държави: Русия, Франция, Германия, Латвия, Полша, Сърбия и Украйна.
Оказва се, че от нови войни в Европа най-много се страхуват руснаците и украинците, а най-малко – германците (24%).
Удивително единодушие демонстрират участниците в анкетата от Русия и Украйна по въпроса за същността на украинската криза. 64% от руснаците и 63% от украинците смята, че случващото се в Украйна е вътрешна работа на тази страна и тя трябва да се справи сама с това. В същото време 54% от немците не са съгласни с тази формулировка.
Освен това 50% от руснаците не биха искали с конфликта в Украйна да се захванат „сините каски“ на ООН. Точно обратното е мнението на украинците – 53 % биха приветствали такава мисия. Най-много привърженици на миротворческа мисия има в Полша – 63%.
Украинците са разочаровани (74%) от статута, който страната им има по света. По този показател ги „бият“ сърбите – според 85% от анкетираните в Сърбия страната им не е дооценена. В Русия недоволните по този параграф са 56%.
Най-голямо разминаване в мненията има по въпроса да бъдат ли въвеждани нови санкции срещу Русия. 66% от украинците и 62% от поляците са убедени, че това трябва да се направи. С тях не са съгласни руснаците – 90%, и сърбите – 91%. Също така 75% от немците са против затягането на наказателните мерки срещу Москва.
Руската тема отново ще е сред основните, които ще бъдат обсъждани в Мюнхен. На сайта на конференцията сред прироритетите са назовани: ситуацията в Евросъюза, трансатлантическото сътрудничество и „възможните последствия от новата ера на съперничество между великите държави“ - САЩ, Китай и Русия.

Източник: actualno.com