Хората от по-ниските социални прослойки са по-мъдри от т. нар.

...
Хората от по-ниските социални прослойки са по-мъдри от т. нар.
Коментари Харесай

Има нещо много важно, което бедните ще ви научат най-добре!

Хората от по-ниските обществени прослойки са по-мъдри от така наречен „ междинна класа “ в способността си да разсъждават върху междуличностните връзки, счита ново проучване, извършено от канадски учени. Изследването дефинира мъдростта като дарба да бъдеш открит и непретенциозен и да интегрираш разнообразни гледни точки по въпросите, върху които разсъждаваш. Сравнявайки другите обществени съсловия и свързаната с тях мъдрост, учените от университета Ватерло в Онтарио откриват, че по-заможните райони и човеци, както и обстановките, които отразяват по-висок обществен статус, са свързани с понижена дарба за умно размишление.
„ Това не е изненадващо, като се има поради акцента, който нашата просвета слага върху коефициента на просветеност, компетентността да се справяш независимо със дилемите и фокусирането върху себе си за сметка на другите в устрема към триумф “ – споделя доктор Игор Гросман, ръководителят на проучването.

„ Като продължаваме да фаворизираме независимостта и възприятието за изключителност измежду хората от междинната класа, по нехайство разрушавам мъдростта и трезвата дарба за размисъл в интерес на по-егоцентричната част от популацията. “

С помощта на широкомащабни изследвания и лабораторни проучвания Гросман и сътрудника му Джъстин Бринза, по това време докторант в същия университет, съумяват да надградят резултатите от предходни проучвания, които демонстрират, че хората с по-ниски приходи са по-чувствителни към своето обществено обграждане.

Например, хората с по-ниски приходи – постоянно в резултат на самия недостиг – са по-склонни да обмислят въздействието, което техните дейности имат върху близките и върху хората, с които имат връзки на взаимна взаимозависимост. Откритостта и способността за консолидиране на разнообразни гледни точки са основни, с цел да можеш да се координираш и да споделяш запаси с другите.

Изследването е оповестено в научното от време на време издание Proceedings of the Royal Society B.

Източник: Psych Central, обекти.бг
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР