Хората от един пловдивски квартал припомнят, че още от времето

...
Хората от един пловдивски квартал припомнят, че още от времето
Коментари Харесай

Гаганица плаши да блокира Карловско шосе

Хората от един пловдивски квартал напомнят, че още от времето на Вълко Червенков чакат да му прекарат естествена канализация. Живеещите в „ Гаганица ” заплашват да блокират Карловско шосе. „ Това е обезверена стъпка някой най-сетне да ни обърне внимание - най-малко министър председателят да разбере какви ги правят феодалите му по места ”, споделя 65-годишният Тодор Петров.

Преди две години кметът Иван Тотев даде обещание за следващ път проектирането на канализация за 3-3,5 милиона лв. на красивия квартал, в който хората към момента вървят " по вънка " за естествените си потребности. В горещи дни натрапчивата миризма от септичните ями се носи из цялата махала. В нея има 100 къщи и 500 поданици по ГРАО. Една четвърт от тях са деца. Преди това градоначалникът е обещавал същото още два пъти. Арестуваният кмет на регион „ Северен ” Ральо Ралев изясни преди време, че още през 2011 година е заварил подготвен план за канализация, само че бил прекомерно комплициран за осъществяване. Първо трябвало да се реши казусът с високите подпочвени води. По справедливи аргументи в квартала към този момент не разчитат на Ралев и заместниците му.

„ 8 години обикалям от институция на институция и от политик на политик. До Тотев не можеш да се добереш! Той не приема и не приказва с никого. Имах уречена среща с инж. Димитър Кацарски. Аз ходя на срещата, а там ми споделят, че той отишъл да открива нова подпорна стена на Марица. Изобщо не го интересува, че има среща с мен! Сега и него го няма ”, недоволства господин Петров.

Срещал се няколко пъти с депутати при визитите им регион „ Северен ”. И пред тях споделил, че в случай че би трябвало регионът ще блокира някой основен път, та министър председателят Борисов да чуе за проблемите. „ Веднага скочиха: Да не мътим водата. А нашата вода е мътна от 60 години ”, споделя пловдивчанинът. Така преди година стигнал до омбудсмана Мая Манолова. Попитала има ли направен проект. От „ Северен ” споделили, че има.

Тодор Петров живее в „ Гаганица ” от 1957 година. Оттогава чака дворът му да стане част от Пловдив. „ Ако би трябвало, ще блокираме към този момент някой от натоварените пътища. Мое изконно право по конституция е да имам вода и канализация. И то ми е отказано ”, безапелационен е Тодор Петров. В интерес на истината конституцията не подсигурява канализация на нито един български жител.

Тодор помни по какъв начин преди 25 години националната телевизия идвала да им снима външните клозетите и септичните ями. Посрещал е десетки журналистически екипи, само че в Пловдив нещата очевидно се движат на правилото " кучетата си лаят, керванът си върви ". В „ Гаганица ” процъфтяват тайните теории. Смята се, че някой съзнателно желае да пречи на квартала да се развива. В „ Беломорски ”, „ Остромила ” и преди „ Ягодово ” -където огромните предприемачи строят, незабавно копаят за канализация. А при нас парцелите са дребни, а в квартала нямаме значими хора - по тази причина никой не ни брои за живи ”, споделя Тодор Петров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР