Хората около президента постепенно и постъпателно си проправят път към

...
Хората около президента постепенно и постъпателно си проправят път към
Коментари Харесай

Митов пред Дарик: Личи си желанието на президентството да управлява - попреядоха с власт, хареса им

" Хората към президента последователно и постъпателно си проправят път към концепцията да внушават, че е по-добре да сменим формата на държавно ръководство. Личи си желаниетона президенстството да продължи да ръководи.Попреядоха с власт, хареса им. Сега се нахвърлят върхуполитическите партии. Те са директно отражение на обществото ".

Такова мнение изрази Даниел Митов от ГЕРБ в предаването " Дребният шрифт " с Явор Сидеров.

Според него промяната на формата на ръководство на страната крие огромна заплаха, тъй като това е опция за централизация на власт в една и съща институция, в ръцете на един човек.

" Аз не виждам желаниев обществото, макар всичките приказки на Слави Трифонов. Няма социология, която да е посочила, че хората желаят промяна на формата на държавно ръководство ", уточни Даниел Митов.

" Вчера ме изуми пресконференциятана Слави Трифоновс тази социология, която демонстрираха. Германската социологическа организация " Ипсос " нямат мрежа в България, с цел да могат да проведат качествено социологическо проучване. Тези непознати компании нямат извадки в България. Винаги стигат до български компании, а нито една не е употребена в тази ситуация, тъй че по какъв начин е правено това проучване – има една голяма въпросителна ", разяснява още политикът.

" Оттук нататък ще стартират и доста тълкования по тематиката, и още въпроси да се задават – за какво се прави целия този напор? То е ясно – на президента му хареса да ръководи, към този момент си изкара половин постоянен мандат със служебни кабинети, натресе ни Киро и Асен, направи и други сходни екзотични дейности и в същия миг се пробва да стои настрана, като че ли няма доста общо с цялата работа. Дава оценки на кабинетите, на политическите партии, на този и оня, само че както виждаме - и неговият рейтинг спада. Хората не са глупави - знаят кой ръководи. Те са наясно, че това е индивидът, който носи отговорност за протичащото се през последните две години ", безапелационен е Митов.

По думите му основаването на политически партии не е кой знае каква философия. Една народна власт има потребност от обичаи и струпване на демократична традиция, с цел да работи обикновено, счита той. Това, което пречи, са желанията за революции и революционни пориви. " Винаги съм се противопоставял на радикалното говорене. Този вид пориви доста постоянно пречат на развиването ", сподели Митов.

Според него политическите партиикакто в България,така и в демокрации, които са относително млади, би трябвало да понатрупат традиция и обществена база. Всичко е въпрос на време и воля да си отстояваме свободата, счита Митов.

Идеята за фондация, която се грижи за финансирането на партиите и разпространяването на партийната идеология, той разяснява по този начин: " Може да се получи, аз по-удачен модел не съм виждал. Бългрските партии нямат такова нещо, тъй като няма финансиране. До момента не е било допустимо, правени са опити. Бюджетът за сходни неща е незабележим, имайки поради крайния резултат ".

На въпроса можем ли да приказваме за идеологическа беднотия в партиите, Митов отговори изрично -да.

" Новият ултралиберализъм доста постоянно стартира да демонстрира някакви тоталитарни трендове, като се пробва да остракира елементи от обществото, които се пробват да разсъждават по по-различен метод, трансформирали са се идеологическите рамки. Те са флуидни и ориста им е да се трансформират, само че постоянно би трябвало да има нещо в основата, което да е постоянно ", съобщи Митов.

Според него популизмът може да бъде от време на време и напълно доброжелателен и ефикасен. " Той по формулировка е следване на някакво публично генерирано мнение. Това не е метод да се ръководи. Управлява се през водачество, през ясна формулировка на посоката ", на мнение е Даниел Митов.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР