Хората, оказващи помощ на мигрантите по хуманитарни причини не трябва

...
Хората, оказващи помощ на мигрантите по хуманитарни причини не трябва
Коментари Харесай

Хуманитарната помощ за мигранти не трябва да се наказава, заяви Европарламентът

Хората, оказващи помощ на мигрантите по филантропични аргументи не би трябвало да бъдат обект на санкции. Това се споделя в резолюция на Европейския парламент, призната през вчерашния ден, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Страните членки би трябвало да подсигуряват, че филантропичната помощ за мигрантите не се счита за нарушаване на закона ", се споделя в документа. Резолюцията бе призната от евродепутатите посредством повдигане на ръка.

Според европейско законодателство от 2002 година страните от Европейски Съюз би трябвало да вкарат наказания против хора, " улесняващи " нередовното влизане, пренос и престой на мигрантите. Но Европейският парламент припомня, че това законодателство дава също по този начин опция да се направи изключение при положение на дейности, считани за " филантропични ". Евродепутатите съжаляват, че малко страни членки са интегрирали това изключение в своите национални законодателства и ги приканва да го създадат, с цел да " подсигуряват, че лица и организации на гражданското общество, помагащи на мигрантите по филантропични аргументи, няма да са преследвани от закона ".

Евродепутатите също така желаеха от Европейската комисия да внесе изясненост какви форми на помощ не би трябвало да бъдат наказвани. " Това е от значително значение в подтекст, в който физически лица и неправителствени организации работят неуморно, с цел да спасят животи в морето и да окажат помощ на сушата ", сподели евродепутатът Клод Мораес, представител на левицата в Европарламента.

Като образец евродепутатите показват случая с капитана на транспортен съд на филантропична организация, помогнала на мигранти в Средиземно море, който в този момент е блокиран в Малта, където се твърди, че нямал нужните документи за влизане в малтийски териториални води. През май съд на остров Лесбос пусна от ареста трима испанци и двама датчани, упрекнати, че са подпомагали противозаконното влизане на мигранти на този остров в Егейско море, където те участваха в избавителни интервенции през 2016 година

Във Франция няколко души, които са се притекли на помощ на мигранти, поискали да влязат на френска територия, трябваше да дават отговор за дейностите си пред съда, някои бяха осъдени с санкции или получиха условни присъди.

Междувременно през вчерашния ден комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович разкритикува възпрепятстването на спасяването на кораби с мигранти, осъществявано от някои европейски страни, съобщи ДПА. Тя сподели, че това " заплашва живота на доста хора ".

" Страните имат правото да управляват своите граници и да подсигуряват сигурността, само че това не може да става за сметка на човешките права ", сподели тя. Миятович добави, че " би трябвало да има независимост за потребление на пристанища и други обекти за избавителни интервенции и интервенции за подкрепяне на мигрантите ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР