Хората неглижират симптомите на Ковид-19, постъпват късно в лечебно заведение

...
Хората неглижират симптомите на Ковид-19, постъпват късно в лечебно заведение
Коментари Харесай

Здравният министър: Заразените търсят помощ в последния момент

" Хората неглижират признаците на Ковид-19, постъпват късно в лечебно заведение - идват, когато съвсем целият бял дроб е обиден и промените са дифузни, когато няколко дни са били със признаци и тежка температура и са се надявали да е нещо друго. Това изяснява лекото повишение на смъртността ", разяснява здравният министър проф. Костадин Ангелов в предаването на Цветанка Ризова " Лице в лице " по Би Ти Ви.

От предишния месец България e на второ място по смъртност в Европейски Съюз, макар че по заболеваемост я изпреварват над 10 страни. Въпреки тежката обстановка в Испания, тя към момента е с 1.4 смъртни случая на 100 000 души население, до момента в който при нас този индикатор е 1.6. По-зле от нас е единствено Румъния, където смъртността доближи 3.2 на 100 000 за последните 14 дни. Данните са на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите.

Сериозно нарастване в броя на болните няма, извънредно добре стоим и в Европейски Съюз, и на Балканите ", разяснява министърът, като още веднъж посочи, че нашите ограничения са най-меки. Той подсети, че грипоподобните признаци не са мотив за самолечение, а за посещаване на доктор.

Ангелов разяснява и нарастването на инфектираните измежду лекари, медицински сестри и различен болничен личен състав. Днес в осведомителната система се появиха стряскащи данни, че за 24 часа те са се нараснали с 20, само че министърът разсея паниките с обяснението, че още веднъж става дума за отчитане на остарели случаи. В последното денонощие в системата е въведена информация за специалността на инфектираните и това е довело до повишение на случаите, като новите измежду тях са единствено два. От началото на епидемията Ковид-19 е открит при 965 лекари, сестри, санитари и прочие, само че сега дейните случаи са 193, изясни министърът. От тях 33 са в болница.

Предстои министерството и основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев да проведат опреснителни курсове на работещите в лечебните заведения отвън София за противоепидемичните ограничения, включително по какъв начин се обличат и събличат защитните костюми. " Има насъбрана отмалялост измежду хората на първа линия и тя може да докара до неглижиране на тези ограничения ", изясни министърът, който няколко пъти повтори, че точно умората е това, което е единственото притеснително нещо в корона рецесията. " Готови сме за неприятен сюжет, само че не чакаме той да се случи ", разяснява той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР