Хората не обичат да остаряват. Ето защо кремовете и диетите

...
Хората не обичат да остаряват. Ето защо кремовете и диетите
Коментари Харесай

Смартфоните и компютрите състаряват

Хората не обичат да остаряват. Ето за какво кремовете и диетите срещу стареене са толкоз горещи трендове в целия свят. Учените обаче откриха, че синята светлина, която идва директно от обичания ви смарт телефон, таблет или компютър, може да се отрази на дълголетието ви, осведоми „ Сабах “.
Отдавна е известно, че синята светлина е неприятна за мозъчните кафези и ретината. Неотдавнашно изследване, извършено от Държавния университет в Орегон, твърди, че кожните кафези също са уязвими към прословутата синя светлина.
За проучването е употребена Drosophila melanogaster, елементарната плодова муха, значим като модел организъм заради клетките и механизмите на развиване, сходни на тези на други животни и хора.
Мухите, подложени на ежедневни цикли от 12 часа светлина и 12 часа мрачевина, имат по-кратък живот спрямо мухите, държани в цялостен мрак, или тези, държани на светлина с филтрирана синя дължина на вълната.
Освен провали в мозъчните кафези и в ретините на мухите, изложени на синя светлина, някои от тях са изгубили и способността си да се катерят.
В публикацията, оповестена в „ Science Daily “, ръководителят на проучването, Джага Джайбултович, споделя „ Фактът, че светлината форсира стареенето при мухите, първоначално ни беше доста неочакван. Измерихме изражението на някои гени в остарели мухи и открихме че отговарящите за напрежението защитни гени са изразени, в случай че мухите се държат на светлина. Ние предположихме, че светлината контролира тези гени "
Докато учените не намерят метод да предотвратят нездравословното влияние на сините светлини върху хората, има няколко неща, които можете да извършите, с цел да се отбраните по-добре.
Очила с кехлибарени лещи ще филтрират синята светлина и ще предпазят ретините ви. А телефони, преносими компютри и други устройства могат да бъдат настроени да блокират сините излъчвания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР