Хората над 40 години и рисковите групи е добре да

...
Хората над 40 години и рисковите групи е добре да
Коментари Харесай

Проф. Костов: Хората над 40 г. е добре да се ваксинират

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се имунизират против COVID-19. За младежите с устойчива имунна система изгодата от имунизацията е съмнителна. Това сподели пред БНР.

" От предстоящите да влязат при нас ваксини моите желания са към тази на Pfizer/BioNTech и Оксфорд/AstraZeneca, основана на така наречен осведомителна РНК, която посредством липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на имунизацията, след което ще стартират да създават белтъчни артикули, върху които ще построяваме и нашия имунитет “, посочи той. И добави, че има ваксина, която професорът следи с интерес, само че тя няма да доближи до България: " Ваксина, която се създава от дребна биотехнологична компания в Канада. Тя е основана на растение. Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското държавно управление е вложило доста средства в тази ваксина и канадците ще бъдат имунизирани първо с нея. "

По думите му няма да успеем да победим изцяло ковид, само че най-малко няма да има напън в епидемиологичен аспект. " Това няма да се случи скоро... Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине последователно, с цел да посрещнем по-спокойно лято ", даде прогнозата си той. Проф. Коста Костов акцентира, че няма терзание по отношение на особени странични резултати от имунизацията, само че:

" Страхът ми е по-скоро по отношение на метода, по който се действа с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е приспособен за по-дълга езда. Трябва ѝ време, с цел да бъде безапелационна. Сега науката се сложи в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които всекидневно не се случват. Немислимо е да се пускат в обращение лекарства или ваксини, без да са минали всички стадии, без да са оповестени данните, без международната експертна общественост да си е споделила думата, без да са е изчакало задоволително време и да се проследят всички странични резултати. В това отношение съм наскърбен и имам доста въпроси към имунизациите. Но с това не желая да демотивирам хората да се имунизират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и позволи да бъде употребена... ", сподели той.

" Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, към този момент не е манеж, а обор ", счита професорът. " Ние не сме готови за предварителна защита и надзор. Цялата зараза демонстрира, че всички политици в годините проспаха това време на подготовка. Една зараза не се взема решение със наказания... Държавата няма задоволително фрагменти за такава предварителна защита. Ние, лекарите, даваме всичко от себе си. Но какво от това?! А какво даде страната за нас? Само опустошение ".

Според проф. Костов една част от българите не живеят в зряло общество, не имат вяра във вируса, и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР