Хората на възраст между 26 и 35 години са новите

...
Хората на възраст между 26 и 35 години са новите
Коментари Харесай

Новите купувачи променят правилата на пазара

Хората на възраст сред 26 и 35 години са новите купувачи на пазара на недвижими парцели. Те съставляват 39% от всички клиенти и към този момент трансформират съществени характерности в сегмента. "По-бавно пристъпват към договорка, организират повече огледи и постоянно търсят приключени и обзаведени жилища, в които могат да се нанесат незабавно ", разяснява Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на АДРЕС.

По-младите клиенти съумяват бързо да се ориентират на пазара, само че им лишава повече време да изберат най-подходящия парцел за себе си, изключително когато купуват първото си лично жилище. Искат то да бъде съвременно и с софтуерни благоприятни условия, само че в същото време с това да им припомня на уюта на дома, в който са отраснали. Все повече от тях не разчитат на помощ от родителите си по време на покупката, което в допълнение затруднява решението им. Според Тенекеджиева новите купувачи постановат и използването на нов метод от страна на консултантите. Те би трябвало да бъдат по-мобилни и приспособими към ритъма на живот на този вид клиенти. Същото важи и за строително-инвестиционните компании, които би трябвало да съобразят постройките си с особеностите на това потомство.

Според специалистите клиентите са склонни да платят по-висока цена за парцел в новопостроена постройка, в случай че тя дава отговор изцяло за чувството им за качествена среда на живот. Сериозен интерес провокират и обзаведените парцели след направени усъвършенствания. В тези случаи разликата в цената по отношение на не обзаведено жилище за ремонт може да доближи 25%, които обаче се компенсират със спестените време и старания преди нанасянето. "Този метод постоянно е желан от хора, които употребяват заем за покупката си и бюджетът, който са си определили, не включва спомагателни разноски по парцела. Затова търсят подготвени решения. Още повече, придобиването на приключен апартамент им разрешава да се нанесат незабавно - нещо, което от ден на ден участва в условията на купувачите ", прецизира Тенекеджиева.

По думите й, когато възнамеряват потреблението на жилищен заем, хората би трябвало да имат поради спецификите при оценката на движимото имущество в жилището. Наличието на обзавеждане - мебели, техника и съоръжение в жилището, има по-малка тежест в правенето на оценката на банката, в сравнение с при определянето на пазарната стойност на парцела. Това се отразява върху сумата, която банката би отпуснала при ипотеката на жилището.

През миналата година бяха налице упования за стесняване на ипотечното кредитиране. Въпреки множеството прогнози за повишение на лихвените проценти и по-високите условия към кредитополучателите, покупко-продажбите с заеми в София задържаха постоянни равнища. "Макар че започнахме 2019-а с първи спад в покупките с ипотеки, регистриран през последните пет години, ползата към банковото финансиране на покупко-продажбите с парцели бе резистентен. През последното тримесечие на годината даже отчитаме растеж по отношение на същия интервал на 2018 година и смятам, че той ще продължи през цялата година ", показва Гергана Тенекеджиева.

Въпреки че статистиката на Агенцията по вписванията демонстрира намаляване в общия брой на ипотеките на годишна база спрямо 2018-а, делът им в покупко-продажбите на АДРЕС остава без основна смяна и даже се усилва минимално. Малко над половината от сделките са осъществени посредством банково присъединяване. Преобладават покупко-продажбите с заеми, покриващи към 80% от цената на парцела. При 18% от покупките, клиентите употребяват ипотека за сред 50% и 80% от договорката, а 21% от купувачите разчитат на заем за над 80% от цената на жилището. "Налице са отводи за стопроцентово банково присъединяване. Това обаче може да се смята като добър знак и симптом за висок надзор в бранша, гарантиращ спокойствието на всички участници в имотния пазар ", разяснява Тенекеджиева.

Ръстът на междинните цени на парцелите в София през предходната година е 7.13%, по данни на АДРЕС. Покачването обаче не се дължи на фактически повишаване на жилищата, а по-скоро е резултат от засиления интерес към обзаведени и ремонтирани жилища, което води до покупко-продажби за по-скъпи парцели. Оттам идва и покачването в междинните равнища на осъществените продажби.

В множеството квартали на столицата се следи задържане на цените на общоприетия профил на парцелите. Минимално повишаване има в регионите с лимитирано предложение на новото строителство, където има засилено търсене. В част от източните региони пък са налице надценени предложения от самостоятелните продавачи.

В южната част, където доминира новото строителство, покупко-продажбите се подписват в стадий на градеж, поради по-изгодните условия, с което се изяснява и по-малкото повишаване в квартали като "Манастирски ливади ".

Цените на бизнес парцелите също са устойчиви, което дава предвидимост на пазара. "Клиентите могат да възнамеряват възвръщаемостта от инвестицията си в дълготраен проект. Още повече, в този сегмент наемателите се сменят доста по-рядко спрямо жилищните парцели, което дава спомагателна непоклатимост на притежателите ", сподели Данислав Тенинчев, старши съветник "Бизнес парцели " в АДРЕС.

През миналата година "АДРЕС Недвижими парцели " регистрира 15% растеж на подписаните покупко-продажби в София по отношение на 2018-а. За същия интервал статистиката на Имотния указател демонстрира, че броят на сделките в столицата е повишен с едвам 5.4 %. "Редица купувачи дълго изчакваха подобаващия миг, с цел да пристъпят към договорка. Атрактивните банкови условия и забележителното закъснение на растежа на цените осигуриха положителни благоприятни условия за покупка както на жилище за лично прилагане, по този начин и за капиталови покупко-продажби ", разяснява Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на "АДРЕС ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР