Хората на средна възраст, които са засегнати от диабет, са

...
Хората на средна възраст, които са засегнати от диабет, са
Коментари Харесай

Диабетиците на средна възраст са с увеличен риск от инсулт

Хората на междинна възраст, които са наранени от диабет, са с повишен риск от инсулт по-късно през живота си, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Те удостоверяват връзката сред диабет вид 2 и инсулт. Освен че са с 30 % по-голям риск от исхемичен инсулт, диабетиците на 40-50-годишна възраст са с двойно по-голяма възможност да имат стеснени кръвоносни съдове в мозъка, откакто навършат 60 години.

"Получените резултати хвърлят светлина върху нуждата да се управлява диабетът у хората на междинна възраст, с цел да се предотвратят исхемични инсулти и стесняването на кръвоносните съдове в мозъка ", съобщи ръководителят на екипа Жунжун Ян от медицинския университет в Тянцзин, Китай.

Диабет вид 2 от дълго време е свързван с риск от инсулт. Трудно обаче бе да се откри дали увеличеният риск от инсулт се дължи на диабета или на генетични фактори и фактори, свързани с околната среда. За да схванат дали диабетът е виновникът, учените анализирали медицински данни за шведски близнаци.

Изследването обхванало 33 000 участници, родени преди 1958-ма година За нито един от тях нямало данни за стеснени кръвоносни съдове в мозъка или инсулт, преди да навършат 60 години. По-малко от 4 % от участниците страдали от диабет, когато били на междинна възраст. Над 9 % от участниците получили инсулти или имали стеснени кръвоносни съдове в мозъка, откакто трансферирали 60-те. След като взели поради други, свързани с инсулт рискови фактори, като тютюнопушене и затлъстяване, учените установили, че е налице повишен риск от исхемичен инсулт, само че не и от хеморагичен инсулт.

Резултатите от проучването са оповестени в Diabetologia.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР