Хората на средна възраст, които получават половината от калориите за

...
Хората на средна възраст, които получават половината от калориите за
Коментари Харесай

Нисковъглехидратните диети крият риск от ранна смърт

Хората на междинна възраст, които получават половината от калориите за деня от въглехидрати, живеят няколко години по-дълго от тези, които съблюдават нисковъглехидратни диети, предава Агенция Франс Прес.

Изследване, оповестено в авторитетното академично списание The Lancet, опровергава стилните в последно време в Европа и Северна Америка „ палео “ диети, които проповядват въглехидратите да се заобикалят и по опция да бъдат сменени от мазнини и белтъчини от скотски генезис.

За задачите на изследването за нисковъглехидратна се счита диета, при която по-малко от 40% от дневните калории са от въглехидрати.

В противоположния случай, ако над 70% от калориите са от въглехидрати (макаронени произведения, ориз, сладкиши, безалкохолни напитки), продължителността на живота също понижава, само че в доста по-малка степен спрямо нисковъглехидратните диети.

„ Данните от нашето проучване демонстрират, че диетите, които натъртват на храни от скотски генезис и ограничение на въглехидратите би трябвало да бъдат избягвани, защото редуцират общата дълготрайност на живота “, твърди Сара Сайделман, откривател от Brigham and Women`s Hospital в Бостън.

Екипът на Сайделман е открил, че замяната на месото с растителни мазнини и белтъчини понижава риска от ранна гибел.

Учените са проучили медицинските картони на близо 15 500 мъже и дами на възраст 45-64 години. Данни от предходни изследвания на 432 000 медицински картона удостоверяват получените резултати.

Качеството на въглехидратите обаче е от значително значение, счита британският диетолог Ян Джонсън от Quadram Institute Bioscience.

„ Повечето въглехидрати би трябвало да бъдат от растителни храни, пълнозърнести и богати на фибри, а не от безалкохолни питиета или полуфабрикати с добавена захар “, твърди ученият. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР