Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане, като

...
Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане, като
Коментари Харесай

Гъбите шийтаке помагат срещу високо кръвно

Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане, като подхващат известни промени в метода си на живот или хранене. Една от измененията, препоръчана от английски експерти, е да се употребява избран тип гъби, написа в. "Дейли експрес ".

Според някои специалисти гъбите шийтаке способстват за намаление на високото кръвно налягане.

Въпросните гъби са богати на химикала еритаденин, който блокира интензивността на ензим със съдосвиващо деяние. Това е значимо, защото когато съдовете се свиват, налягането на преминаващата през тях кръв се усилва, изяснява диетоложката Джулиет Келоу.

Медицинският съветник доктор Сара Бруър добавя, че гъбите шийтаке блокират ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) по сходен метод на АСЕ-инхибиторите - клас медикаменти против високо кръвно налягане.

Някои други ядливи гъби като кладница, зимна припънка (енокитаке) и елементарна манатарка също съдържат еритаденин, само че в по-малки количества.

Гъбите шийтаке също така са отличен източник на всички незаменими аминокиселини и на витамини B1, B2, B12 и С. Те съдържат и повече витамин D от което и да е друго растение. Наличните в тях магнезий и калций също способстват за намаление на кръвното налягане.

Гъбите шийтаке отстъпват по известност на най-известните гъби в света - печурките, макар че ги превъзхождат по хранителна стойност. "В Древна Япония тези гъби неслучайно са били считани за балсам на живота ", отбелязва доктор Бруър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР