Хората могат да извикат любимото си ястие с едно докосване

...
Хората могат да извикат любимото си ястие с едно докосване
Коментари Харесай

Смартфон приложения преобърнаха ресторантьорството

Хората могат да извикат обичаното си ядене с едно допиране на екрана на смарт телефона, без значение дали живеят в град или в далечни околности

Много смарт телефон приложения са построили необикновен бизнес, само че на гърба на ресторантьора
(снимка: CCO Public Domain)

Ресторантът за доставка на DoorDash, там някъде в Редууд Сити, покрай Сан Франциско, е една от все по-многобройните „ кухни-призраци ” – заведения, кои то съществуват само в смартфон-приложенията. Скрити в яркочервена постройка, готвачите мятат кошници картофи в сгорещено олио, вършат пилешки сандвичи и завиват фалафели.

Ще рече човек – какво толкоз, това е обикновено за кухнята в ресторант. Но това, което липсва тук, са сервитьорите и клиентите. Всяко ядене се слага в кутия или чанта. Доставчици се редят в зона за очакване, подготвени да чуят името си, с цел да вземат и отнесат следващата поръчка.

Зад тезгяха стелажите с железни лавици са затрупани с пакети храна. Всяка чанта носи кръговиден, червен стикер с логото на DoorDash, което претендира да е най-голямото приложение за доставка на храна в Америка. DoorDash ръководи тази постройка, водачите, личния състав на гишето – всичко с изключение на храната, която се прави от пет ресторанта.

„ Вместо да отварят лично заведение, ние вършим това от тяхно име ”, споделя Фуад Ханон, началник на дейностите по нови „ бизнес-вертикали ” в DoorDash, представен от NPR.

Ястие с едно допиране на екрана

Доскоро доставката на храна на доста места се свеждаше до пици и китайска храна. Но в този момент, с помощта на приложения за поръчки на храна, хората могат да извикат обичаното си ядене с едно допиране на екрана на смарт телефона, без значение дали живеят в град или в далечни околности. Хората си гледат телевизия в хола си и хапват, споделя Мин Парк, вложител в Rooster & Rice – наемател на DoorDash, верига за пилешки специалитети с шест заведения.
още по тематиката
Това изяснява разрастването на кухни като тази на DoorDash. Наричат ги с разнообразни наименования – кухни-призраци, виртуални кухни, тъмни кухни. Общото при тях е, че обслужват клиенти на заведения за хранене и заведения, като по този метод на заведенията не се постанова да отварят нови местоположения, с цел да обслужват потребителите си.

Една такава виртуална кухня е Kitchen United, която е привлякла 50 милиона $ от вложители, в това число Гугъл. Говори се, че съоснователят на Uber Травис Каланик е налял стотици милиони долари от Саудитска Арабия за новия си бизнес – CloudKitchens.

Клиентите на виртуалните кухни са облагодетелствани. Отварянето на всяко ново заведение коства много пари – за помещение, за съоръжение, за сервитьори и други Всичко това се икономисва посредством призрачните кухни. „ Моделът на кухнята чартърен може да генерира сходни доходи, но при доста по-малко разноски ”, сподели Парк.

Менюта единствено за смарт телефон

Съществува и различен, по-различен метод: основаване на обособени менюта единствено за смартфон-приложения. Uber, да вземем за пример, поучава някои заведения за хранене да употребяват съществуващите си кухни, с цел да предложат „ напълно ново меню ”, само че под друго име – и налично единствено посредством приложението. Това би могло да значи пекарна да стартира да предлага бургери за доставка, „ защото в дадения квартал няма задоволително бургер-ресторанти ”, изяснява Дженел Салленаве, началник на Uber Eats в Северна Америка. В приложението има повече от 4000 сходни „ виртуални заведения за хранене ”.

По сходен метод и DoorDash преглежда милионите поръчки, които получава, с цел да предложи на заведенията за хранене по какъв начин и къде да разширят доставките си и детайлите от менюто.

Разбира се, не всичко е толкоз елементарно, колкото звучи. Кен Рей знае доста добре това. Той отваря услуга за доставки на храна на име Alacarte Delivery в Маями през 2017 година Отваря облачна кухня и стартира да основава менюта за другите приложения. „ За 10-месечен интервал ние всъщност разработихме 15 разнообразни марки ”, споделя той – такива като Mott Street Pizza, Fresco Mexicano и Whichicken.

Но без познаваемост на името му е мъчно да откри клиенти. На всичкото от горната страна комисионната от 30%, която множеството приложения таксуват за всяка поръчка, прави невероятно неговият бизнес да покрие разноските си.

„ За заведенията за хранене е мъчно да се разделят с тези 30%. Много от тези приложения всъщност са построили необикновен бизнес, само че са го построили на гърба на ресторантьора ”, споделя Рей. Той затвори Alacarte Delivery през юли.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР