Хората могат да бъдат много по-креативни, ако се събуждат веднага

...
Хората могат да бъдат много по-креативни, ако се събуждат веднага
Коментари Харесай

Хората са много по-креативни, ако се събудят веднага след заспиване

Хората могат да бъдат доста по-креативни, в случай че се разсънват незабавно след заспиване, сочи изследване на френски учени, представено от електронното издание "МедикълЕкспрес ".

Известно е, че Салвадор Дали и Томас Едисън са ползвали сходни техники, когато заспиват с концепцията да подтикват въображението и креативната си мисъл.

Когато лягат да спят, те стартират да мислят върху избран проблем, а в ръката си държат някакъв предмет. Унасяйки се, тя се отпуска и предметът пада на пода, което ги разсънва. Едисън и Дали настояват, че тъкмо в този миг вдъхновението ги навестявало.

Учени от Сорбоната решили да изследват това. В изследването им взели участие 103-ма доброволци, които декларирали, че нямат проблеми със заспиването.

Всеки от тях трябвало да реши задача - в поредици от осем цифри те трябвало да посочат идващото, като приложат два математически правилото. Не им било казано, че съществува и различен, доста по-лесен метод да стигнат до решението - търсеното число е постоянно същото като второто в поредицата.

Доброволците били помолени да подремнат за малко, като държат в ръката си чаша. Когато почнали да се унасят в сън, те я изпускали и това ги събуждало. Мозъчните талази се следели непрестанно, с цел да се откри дали участниците в действителност са заспали. След дрямката те отново се прибирали към задачата.

При второто ѝ разглеждане откривателите открили, че хората, които бързо са минали първата фаза на съня, откриват лесния метод за решение на задачата. Това е открито при 83%.

Откриването на тайното решение включва изобретателно мислене и по тази причина откривателите допускат, че хората могат да подобрят своето въображение, прекъсвайки личния си сън в първата му фаза - при прекосяването от изцяло будно положение към малко по-дълбок сън.

Данните от проучването са оповестени в изданието "Сайънс адвансис ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР