Хората, които вярват в конспиративните теории за COVID-19, е по-вероятно

...
Хората, които вярват в конспиративните теории за COVID-19, е по-вероятно
Коментари Харесай

Проучване: Covid конспираторите е по-вероятно да загубят работа и да се заразят

Хората, които имат вяра в тайните теории за Коронавирус -19, е по-вероятно да се заразят с вируса, да изгубят работата си и да бъдат обществено изолирани , съгласно ново изследване на Vrije Universiteit Amsterdam, оповестено в Psychological Medicine, рецензирано здравно списание и представено от " Бизнес инсайдър ".

Проучването, извършено от откриватели в Холандия, откри, че тези, които имат вяра в конспирации за COVID-19, е по-малко евентуално да бъдат тествани за COVID-19. Но е по-вероятно да се заразят и да дадат позитивна проба.

" Едно главно свойство на теориите на конспирацията е, че те са поредни: даже в случай че една доктрина на конспирацията е извънредно неправдоподобна съгласно логиката или научните доказателства, в случай че наподобява действителна за възприемащия, тя има същинско влияние върху настройките, страстите и държанието. "

Изследователите попитаха за четири тайни убеждения за COVID-19, в това число дали коронавирусът е " биологично оръжие , основано от учени ", дали коронавирусът е " скрит план за лишаване на правата на жителите вечно и определяне на властническо държавно управление ", дали коронавирусът е " машинация, измислена от групи по ползи за финансови облаги " и дали коронавирусът е " основан като прикритие за идния световен стопански провал ".
 Проучване: Антиваксъри и вярващи в конспирации в плен на резултата Дънинг-Крюгер
Проучване: Антиваксъри и вярващи в конспирации в плен на резултата Дънинг-Крюгер

Привидно интелигентни хора, които отхвърлят медицина и просвета, демонстрират нарцисизъм, обичат авторитаризъм и се крият зад вяра

Те откриха, че тайните вярвания предсказват нараснала възможност от нарушение на ограниченията за ковид, обществено отменяне , стопански проблеми като загуба на работа или понижен приход и по-ниско общо богатство. Повечето от резултатите се обобщават до по-широка сензитивност към теории на конспирацията или като цяло на тайния нрав.

Изследователският екип също по този начин откри, че тайните вярвания предсказват нараснал късмет за нарушение на обществените взаимоотношения . Хората, които са получили " невисок резултат " в тайни убеждения, са по-склонни да отхвърлят хора, които имат " висок резултат " в тайни убеждения.

Публичното одобрение на тайни убеждения може да докара до стигми и да понижи мрежата за обществена поддръжка на хората.

" Тези открития допускат, че вярванията в конспирацията са свързани с безчет отрицателни житейски резултати в дълготраен проект ", пишат създателите на проучването.

" Конспиративните вярвания предсказват какъв брой добре хората се оправят с провокациите на световната пандемия и затова имат основни последствия за частното и публичното здраве, както и за икономическото и общественото благоденствие на възприемащите ".
 Associated Press: Антиваксъри в България и Източна Европа подкопават напъните на Европейски Съюз
Associated Press: Антиваксъри в България и Източна Европа подкопават напъните на Европейски Съюз

Български антиваксъри атакуват и медици, едно от решенията е имунизационен паспорт

Теориите на конспирацията постоянно се употребяват във време на нараснала тревога, с цел да се обяснят събития отвън нашия надзор, сподели Джефри Данси, специалист по теории на конспирацията, пред Insider през март.

Той изясни, че постоянно е успокояващо да имаш нещо или някой, който да е отговорен за голям проблем, като пандемия .

" Голямата мощ на теориите на конспирацията е, че можете да ги предложите бързо и можете да посочите някой, който да е отговорен за проблемите ", сподели той.

" Така че, в случай че има пандемия, за тях в действителност е " план-демия ", хората са я възнамерявали . Или Антъни Фаучи, или Бил Гейтс са възнамерявали това със своите проучвания, или те са го предизвикали с проучванията си в Китай ".

Има многократни доказателства, опровергаващи редица от най-широко обсъжданите теории на конспирацията , в това число, че вирусът е основан като биологично оръжие или че е основан от създателя на Microsoft Бил Гейтс.
 NBC: Антивакс групи, проведени в обществени мрежи, стартират да атакуват жители и лекари
NBC: Антивакс групи, проведени в обществени мрежи, стартират да атакуват жители и лекари

Те са срещу всичко и всички, които се борят с дезинформацията, приканват за отвод от болница, умират, отказвайки лекуване, повличат и своите близки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР