Хората, които стопанисват заслона на Черни връх на Витоша, до

...
Хората, които стопанисват заслона на Черни връх на Витоша, до
Коментари Харесай

Хижарите от заслона на Черни връх ги чака уволнение

Хората, които стопанисват заслона на Черни връх на Витоша, до който беше отхвърлен достъп на измръзнал екскурзиант, ще бъдат уволнени.

"Ще предложа промяна на ръководещите на този обект. БТС има устав за хижнта активност, в него е записано, че всички високопланински хижи би трябвало да обезпечават 24 часа заслон и храна на всички туристи ", съобщи представител на Българския туристически съюз по bTV.

"По тези данни, които до момента съм събрал, по всяка възможност договорът ще бъде преустановен, тъй като е разказано, че те би трябвало непрекъснато да обезпечават заслон на хората ", добави Мирослав Дачев пред Нова телевизия.

"Пандемията нощно вървене по планините продължава, два дни преди този момент тези хора бяха предизвестени, че няма да работи заслона. Не мога да се преценявам с всеки, който му е хрумнало да върви нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме, че е измръзнал индивидът, когато разбрахме го пуснахме ", изясни обаче шефът на подслон Черни връх - Чавдар Евтимов.

"Ние просто бяхме тъкмо сега на новата година, бяхме с вдигнати чаши за назздравица. Не можем да тичаме непрестанно. Имаме потребност от преживявания, с изключение на да обгрижваме тичащи в планината ", добави партньорката му Ирина Костова.

Двамата държат заслона чартърен 20 години.

Потърпевшият е Кирил Радев - компютърен експерт и рисков състезател, потвърден като бегач на дълги дистанции при тежки условия. Решава да посрещне Нова година на Черни връх с другари. Но да стигне до там леко облечен, с бягане от центъра на София.

Димитър Кенаров дружно с другари, измежду които полярни откриватели на северни елени, също покорява Черни връх с концепцията да посреще 2019-а там. С Кирил се чакат на върха. Когато стигат обаче заслонът е заключен, макар че вътре има хора. Кирил е мощно охладен и има потребност от помощ. Тропа, само че никой не му отваря.

След дълго тракане на вратата и кряскане групата е посрещнати враждебно, а запис изработен от Кенаров, разкрива момента на безапелационния отвод, даден в извънредно спешната обстановка.

"Единственият метод, по който ги накархме да отворят вратата беше откакто бяхме извикали планинската избавителна работа - аз им споделих по телефона - апелирам ви, обадете се на тези хора и ги накарайте да отворят вратата ", споделя другар на измръзналия Кирил.

"Вкарах индивида вътре, само че му бяха крещяли 10 минути, беше в далечния завършек на стаята надалеч от печка, без да му предложат една чаша чай. Хипотермията не е като да си ударите пръста, един час по - късно можеше този човек да не е в схващане ", отбелязва още той.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР