Хората, които спортуват активно, се нуждаят от специална хранителна диета,

...
Хората, които спортуват активно, се нуждаят от специална хранителна диета,
Коментари Харесай

Картофеното пюре се оказа суперхрана за спортуващи

Хората, които спортуват интензивно, се нуждаят от специфична хранителна диета, която да поддържа тялото им в идеална кондиция. Сред питателните субстанции, подобаващи за спортистите, от огромна значимост са въглехидратите. Те би трябвало да съставляват над 50 % от калориите, нужни за деня.

Кое прави въглехидратите толкоз значими?

Тези хранителни субстанции са бензина за организма на един състезател. Извличането на сила от мазнините и протеините е много мъчно при продължителни и рискови старания, каквито са тренировките.

От друга страна въглехидратните храни се усвояват елементарно и бързо се трансформират в сила. Обикновено на дейните спортисти се предлагат интегрални храни или зърнени култури, варива и ядки. По време на продължителни тренировки те употребяват и специфичен въглехидратен гел.

Известно е, че една от храните, съдържаща въглехидрати, са картофите, само че те не се препоръчваха до неотдавна, тъй като при тях равнището на захарта се изстрелва автоматизирано нагоре и в това време пада също по този начин скорострелно надолу, което провокира неконтролирани спадове и покачвания на силата.

Последните проучвания на учени от Илинойс разколебават тези показа. Те открили, че картофеното пюре е толкоз положително за дейния състезател, че може да се трансформира в опция на гела, който употребяват интензивно спортуващите.

 източници на въглехидрати

Изследването на американските учени присъединило 12 велосипедисти, които изминавали над 250 километра на седмица. Те били разграничени на три групи. Една група пиела единствено вода при преходите. Втората приемала познатия им въглехидратен гел. Третата се захранвала с пюре от картофи.

На изследване били подложени няколко фактора - равнища на глюкозата в кръвта; температурата; работата на стомаха и интензивността на тренировките.

Резултатите посочили, че концентрацията на глюкоза при използването на въглехидратен гел и на картофено пюре е съвсем една и съща. Двете групи спортисти предстоящо дали сходни резултати. Техните резултати били по-добри от тези, които единствено пиели вода.

Като негативен резултат е регистриран фактът, че пюрето провокирало стомашни недоволства, само че догатката е, че това се дължи на повишените количествата изядено пюре.

Страничните резултати не трансформират главния извод: картофите, направени на пюре, могат да заместят източниците на въглехидрати от разнообразни търговски артикули.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР