Хората, които спазват диети може да се изкушат да обвинят

...
Хората, които спазват диети може да се изкушат да обвинят
Коментари Харесай

Желанието за мазни храни се дължи на връзката между стомаха и мозъка

Хората, които съблюдават диети може да се изкушат да обвинят езика си: мъчно е да се устои на усета на масло или сладолед. Но нови проучвания, разкриха напълно нова връзка сред червата и мозъка, която подтиква желанието ни за мазнини.

Учени от Колумбийския институт " Zuckerman " разкриха, че мазнините, които ядем, задействат сигнал. Този сигнал се предава към мозъка и провокира предпочитание за мазни храни. Публикувано в " Nature ", новото проучване повдига въпроса за опцията за интервенция в тази връзка сред червата и мозъка. С цел да се нападна всеобщото затлъстяване и несъразмерната приложимост на нездравословна храна.

" Живеем в невиждани времена, в които свръхконсумацията на мазнини и захари провокира зараза от затлъстяване ", споделя първият създател доктор Менгтонг Ли, постдокторант в лабораторията на доктор Чарлз Зукер от Института Zuckerman. " Ако желаеме да направляваме неутолимото си предпочитание за мазнини, би трябвало да погледнем към връзката сред червата и мозъка. "

Изследователите откриват и сходна връзка със захарта. Глюкозата задейства характерна чревно-мозъчна верига, която комуникира с мозъка при съществуване на захар в стомаха. Безкалоричните изкуствени подсладители нямат този резултат, което евентуално изяснява за какво диетичните газирани питиета могат да ни оставят с възприятие на незадоволеност.

" Нашето проучване демонстрира, че езикът споделя на мозъка какво ни харесва, като усет ", споделя доктор Зукер. " Червата обаче споделят на мозъка ни какво желаеме. "

Д-р Ли искаше да изследва по какъв начин мишките реагират на питателните мазнини. Тя предложи на мишките бутилки с вода с разтворени мазнини и бутилки с вода, съдържащи сладки субстанции, които не въздействат на червата.

В продължение на няколко дни гризачите развиват мощно желание към водата с мазнини. Това желание се формирало даже когато учените генетично модифицирали мишките, с цел да отстранен способността на животните да усещат усет благодарение на езика си.

" Въпреки че животните не можеха да усещат усета на мазнините, те бяха принудени те ги консумираха ", споделя доктор Цукер.

Изследователите стигат до заключението, че мазнините би трябвало да задействат характерни мозъчни вериги, които ръководят поведенческата реакция на животните към мазнините. За да потърси тази верига, доктор Ли мери мозъчната интензивност на мишките, до момента в който дава на животните мазнини. Невроните в една съответна област на мозъчния дънер, каудалното ядро на слънчевия тракт (cNST), се засилват. Това беше завладяващо, тъй като cNST е забъркан и в желанието към захарта.

След като доктор Ли проучвания на червата, тя открива две групи кафези, които изпращат сигнали към блуждаещите неврони в отговор на мазнините.

" Едната група кафези действа като общ датчик за съществени хранителни субстанции, като реагира освен на мазнини, само че и на захари и аминокиселини ", споделя доктор Ли. " Другата група реагира единствено на мазнини, като евентуално оказва помощ на мозъка да разграничи мазнините от други субстанции в червата. "

След това доктор Ли направи още една значима крачка напред, като блокира активността на тези кафези благодарение на лекарство. Изключването на сигналите от двете групи кафези попречи на блуждаещите неврони да реагират на мазнините в червата.

След това тя употребява генетични техники, с цел да деактивира или самите блуждаещи неврони, или невроните в cNST. И в двата случая мишката губи апетита си за мазнини.

" Тези интервенции потвърдиха, че всяка от тези биологични стъпки от червата до мозъка е от решаващо значение за реакцията на животните към мазнините ", сподели доктор Ли. " Тези опити също по този начин дават нови тактики за смяна на мозъчния отговор към мазнините и вероятно на държанието към храната. "

Залогът е огромен. От 1980 година насам процентът на затлъстяване в международен мащаб съвсем се е удвоил. Днес близо половин милиард души страдат от диабет.

" Свръхконсумацията на евтини, мощно модифицирани храни, богати на захар и мазнини, има опустошително влияние върху човешкото здраве ", споделя доктор Зукър. " Колкото по-добре разберем по какъв начин тези храни завладяват биологичните механизми, лежащи в основата на усета и оста черва-мозък, толкоз повече благоприятни условия ще имаме да се намесим. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР