Хората, които се интересуват от предложения от правителството проект за

...
Хората, които се интересуват от предложения от правителството проект за
Коментари Харесай

Фискалният съвет алармира за сериозни недостатъци в Бюджет 2022

Хората, които се интересуват от оферти от държавното управление план за Бюджет 2022-а и претекстовете към него, сигурно към този момент са прочели мнението на Фискалния съвет.
 Финансисти: Бюджет 2022 подтиква растежа, само че не може да ни храни
Финансисти: Бюджет 2022 подтиква растежа, само че не може да ни храни

Хората привикват на приемане на пари и отказването не е толкоз елементарно

За всички останали би трябвало да е ясно, че то е значимо, тъй като по закон Фискалният съвет е институционалния коректив на държавното управление точно за предлаганата от ръководещите макрорамка и за направените на нейна база проекторазчети за сметките на държавната хазна. С други думи мненията на Фискалния съвет са призвани да се явяват като щемпел за качество, на проектодокументите даващи рамката на държавните разходи за годината.

А за настоящия план за Бюджета за 2022-rа е повече от сериозно.

Казано в резюме, в него са посочени няколко основни минуса в проектозакона регулиращ сметките на държавната хазна през 2022-а и макрорамката, на която тези сметки са издигнати.

Това са действителната заплаха, заложеният растеж на Брутния вътрешен артикул, да не бъде реализиран, заложените политики на държавното управление да генерират спомагателен растеж на инфлацията и понижение на покупателната дарба на жителите, нарушение на съществени индикатори за фискална непоклатимост, които да ни вкарат в процедура на свръхдефицит, опасност за приемането ни в Еврозоната риск от прекомерно бързото нарастване на дълга.

В мнението са направени няколко съществени извода, които цитираме буквално:
 КНСБ: Бюджет 2022 не е опасност за страната
КНСБ: Бюджет 2022 не е опасност за страната

Споделят оценката на АИКБ, че финансовите разноски не се извършват

1) Съветът смята, че в макроикономическата прогноза са заложени оптимистични упования за действителен стопански напредък през 2022 година Капиталовите разноски обичайно се характеризират с по-слабо от предстоящото осъществяване.

Съществува и неустановеност във връзка с Националната стратегия за възобновяване и резистентност (НПВУ). Същевременно високите нива на цените, подкрепени от проинфлационната политика на държавното управление .

Всички тези фактори обуславят опасности пред осъществяване на упования напредък.

2) Високият ритъм на инфлация в България изпреварва междинния за Европа. Допълнителното му ускорение предвид на препоръчаните политики рискува присъединението на страната към еврозоната в обозримото бъдеще.

Напротив, преодоляването на инфлацията следва да бъде измежду главните цели на фискалната политика за идните години, защото това е и един от критериите за доближаване, който би трябвало да бъде изпълнен за присъединение към еврозоната.

3) В обсъждания интервал няма изгледи да се съблюдава средносрочната бюджетна цел за България. Очаква се утежняване на структурния баланс до -3,3% освен това, без да се вземат поради фискалните ограничения за преодоляване на последствията от пандемията.
 От Възраждане считат Бюджет 2022 за стеснителен
От Възраждане считат Бюджет 2022 за стеснителен

Според Цончо Ганев има от риск от непрозрачно систематизиране на милиарди левове.

4) До 2022 година е в действие дерогация на фискалните правила на европейско равнище, заради което анализът на сходството с тях има осведомителен темперамент. Вижда се, че отклонението от някои от тях ще сътвори провокации за връщането на бюджетните индикатори в допустимите граници в идващите години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР