Хората, които са заклали превантивно домашните си прасета, ще получат

...
Хората, които са заклали превантивно домашните си прасета, ще получат
Коментари Харесай

БАБХ: Стопаните, умъртвили превантивно домашните си прасета, ще получат обещаните 300 лева

Хората, които са заклали превантивно домашните си свине, ще получат обещаните от държавното управление 300 лв., с цел да дезинфекцират стопанствата си - това сподели доктор Дамян Денев от Агенцията по храните пред протестиращите от село Мрамор против унищожаването на животни поради чумата, оповестява БНР.  Уточнението беше направено в отговор на изразени подозрения, че парите ще се насочат към компании, които ще вършат стерилизация, а не към самите стопани. Д-р Денев сподели още, че занапред ще се изработят правила за приемане на тези пари, тъй като са вероятни спекулации, защото домашните свине не са регистрирани и е мъчно да се потвърди техният брой:

" Има недобросъвестни хора. От кметовете би трябвало да се водят регистри кой какви животни отглежда. Отделно би трябвало и регистриран ветеринарен доктор, който също обслужва, специфичен ветеринарен доктор, тъй че много са институциите, които би трябвало да знаят кои хора отглеждат животни и ще бъдат написани ясно разпоредбите по какъв начин тъкмо ще се потвърждава всичко това нещо, с цел да няма спекулации и да може в действителност всеки, който е усвоил и е спазил тази мярка, да получи нужното обезщетение ".

Малоброен митинг се организира в софийското село Мрамор против заповедта за заличаване на свине в селото. Оратори на митинга са хора, които не са от селото, а се показват като жители, пристигнали да поддържат локалните стопани.

Хората, настояват, че към този момент нямат свине, тъй като са ги заклали в осъществяване на заповедта за санитарната зона. В региона няма огнища на африканска чума, само че селото попада в 20-километровата зона към свинефермата в Петърч и се постанова изтребване на животните - като превантивна мярка.

Протестиращите от селото се въздържаха от мнения. Неофициално обаче обявиха пред кореспондент на " Хоризонт ", че кметът на Мрамор е от Българска социалистическа партия и организацията на митинга е негова самодейност. Кметът Ивайло Иванов отхвърли той да е уредник на митинга, само че добави: " Дори и да съм аз, няма неприятно. Смятам, че прасетата се избиват без съображение ".

Около десетина свине са се отглеждали в село Мрамор. Почти всички от тях към този момент са заклани в осъществяване на заповедта. Каза Ивайло Иванов, съгласно който в селото е останала една свиня-майка и персонално той ще заведе ветеринарните управляващи, с цел да види дали някой ще си разреши да я убие.

Единствената локална жена, която удостовери пред медиите, че е заклала двете си свине, отглеждани в задния двор, сподели, че поддържа мярката с насилственото кръвопролитие, която е превантивна мярка.

Голяма част от протестиращите не са от селото и настояват, че няма чума и че са жертва на опит за завземане на българските пазари на свинско месо. Според тези протестиращи, които са познати лица от митингите против " Топлофикация " и Комисията за енергийно и водно контролиране, против чумата по овцете в Южна България, против Истанбулската спогодба и Стратегията за детето, хората не би трябвало да съблюдават напътствията на ветеринарните управляващи, да не ги позволяват до задните си дворове и не би трябвало да унищожават прасетата си.

" Властта към този момент е в ръцете на хората и те ще се самоуправляват " - сподели главният оратор на митинга в село Мрамор, показала се като Мадлен Кирчева, жител.

Хората в селото не престават да чакат ветеринарните управляващи в лицето на Агенцията по храните да дойдат и да приказват с тях. На митинга е поканена и омбудсманът Мая Манолова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР