Хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма

...
Хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма
Коментари Харесай

Държавата пак ограничава наследяването на втората пенсия

Хората, които постоянно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си

Родените след 1959 година ще имат избор сред три разновидността за погашение на втора пенсия, само че всички те не зависят напълно от волята на обезпечения, а от размера на насъбраното, написа в днешния брой на в. Сега. Правото на заместничество на парите в самостоятелните партиди ще съществува единствено в избрани случаи. На процедура хората, които постоянно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си, които няма да се наследяват.

Това излиза наяве от концептуален модел на общественото министерство за регламентиране на етапа на погашение от спомагателното наложително пенсионно обезпечаване. Моделът е изпратен за мнения до обществените сътрудници, а към правене на съответни законови промени ще се пристъпи след 15 януари - предложенията сега са на напълно ранен стадий. Въпросът обаче не търпи отсрочване, защото не е организиран в съществуващото законодателство, а към този момент има категории българи, за които заплащането би трябвало да стартира.

Три типа пенсионни артикули предлага да има във втория дирек екипът на обществения министър Бисер Петков. Въпреки по-широкия избор страната продължава да бъде непреклонна във връзка с наследяването на пожизнените пенсии от втория дирек - всеки, избрал този тип заплащане, ще губи правото на заместничество, а самостоятелната му партида ще влиза в особено основан фонд по обособена сметка към всеки частен фонд.

Пожизнена пенсия ще може да се избира, в случай че месечното заплащане ще е над 20% от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст. Тя ще се изплаща през целия оставащ живот на лицето. Има опция човек да избере да стартира да я получава 1 година преди да извърши нужните условия за пенсиониране, само че още веднъж под изискване - в случай че пенсията е не по-малка от 50% минималната пенсия за стаж и възраст. На процедура това са всички по-високи пенсии.

Ако човек държи да резервира правото на заместничество на парите в самостоятелната си партида, би трябвало да се насочи към различен артикул - програмирани тегления. За задачата обаче месечното заплащане на пожизнена пенсия би трябвало да е сред 20 и 50% от минималната пенсия за стаж и възраст. Размерът на сумите, срокът и периодичността на приемането им ще зависят от насъбраното и предстоящата междинна дълготрайност на живот на лицето. В този случай при гибел на пенсионера средствата по самостоятелната му партида се наследяват. Самото заплащане пък, наречено програмирано евакуиране, се актуализира един път годишно.

Има и трети тип заплащане - еднократна сума, платима едновременно или разсрочено. То също няма да е въпрос на напълно свободен избор - може да се приложи единствено в случай че насъбраното в партидата е прекомерно малко и възможната пожизнена пенсия не може да покрие 20% от минималната пенсия за стаж и възраст. Тук също ще има право на заместничество.

Вливането на самостоятелните партиди в общ пул, от който да се заплащат пожизнени пенсии, ще върви с няколко екстри. При подписването на пенсионния контракт осигурителното сдружение ще подсигурява брутния размер на капитала, т.е. сумата от осигурителните вноски за целия интервал на обезпечаване. Освен това се предлага да се вкара обезпечен най-малък размер на пожизнената пенсия, който също ще бъде записан в пенсионния контракт на всяко лице. Това ще става от запас, който сдружението би трябвало да направи за своя сметка. Пожизнената пенсия ще се актуализира един път годишно след първите 12 месеца. Посоката не е единствено нагоре, а може да е и надолу. Актуализацията обаче визира единствено частта на пенсията над обезпечения й размер и ще зависи от постигнатата рентабилност от ръководството на средствата в общия пул.

Предложеният в този момент модел има бурна предистория. Преди 2 години финансовият министър Владислав Горанов изненада обществените сътрудници със собствен план на промени, които предвиждаха всички пари по самостоятелните партиди да се трансферират в общ пул, откъдето да се заплащат пожизнени пенсии. След рецензии от всички страни, че това граничи с " национализация ", планът беше отдръпнат, а Горанов афектирано трансферира горещия картоф на общественото министерство. Новата идея e плод на работна група, в която влизаха и представители на пенсионните сдружения. В нея са отразени част от техните оферти от предходния спор, само че тогава се говореше за 9 типа пенсионни артикули, до момента в който в този момент се оферират единствено три. " Това не е финален вид за нас, има какво още да приказваме ", разяснява пред " Сега " Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните фондове. Тя приветства, че този път има полемика по тематиката.

Очевидно и при новия спор главният спор ще бъде към наследяването на пожизнената пенсия. Социалното министерство се придържа към позицията на финансовото от 2016 година, че не може да има заместничество при пожизнени пенсии. " При всички случаи основаването на общ пул допуска закриване на самостоятелната партида във етапа на погашение, заради което не е допустимо заместничество на тези средства след гибелта на пенсионера ", показват от там. " Не виждаме проблем да се наследяват пожизнените пенсии. Това са модели, които съществуват в доста страни ", разяснява обаче Даниела Петкова. Дружествата ще продължат да упорстват това право да бъде планувано и отсега нататък по прилика с държавното публично обезпечаване.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР