Хората, които пият диетични газирани напитки, имат не по-малки проблеми

...
Хората, които пият диетични газирани напитки, имат не по-малки проблеми
Коментари Харесай

Вредата от диетичните напитки

Хората, които пият диетични газирани питиета, имат не по-малки проблеми със здравето от потребителите на елементарните им разновидности, сподели ново изследване, представено от CNN. Оказва се дори, че " здравословните " напитки може да крият неподозирани опасности.

Изследователи от университета „ Пърдю ” разгледаха няколко десетки изследвания, направени през последните 5 години, които разучават връзката сред консумирането на диетични газирани питиета и здравето. Учените разгласиха изводите си в сп. Trends in Endocrinology & Metabolism, като обявиха, че са шокирани от откритията си.

Както е известно, изкуствените подсладители в напитките утоляват глада за сладко, без освен това да прибавят калории. Именно в това е и казусът,изненадващо обявиха откривателите. Псевдозахарта в диетичните питиета нервира тялото ви, като се „ преструва ”, че му дава същинска храна. Когато след няколко минути то обаче открие, че не получава веществата, които е очаквало, тялото се обърква и не знае по какъв начин да реагира.

На психическо равнище това значи, че когато постоянните консуматори на диетични питиета опитат същинска захар, тялото е „ не запомнило ” по какъв начин да отдели хормона, регулиращ кръвната захар и кръвното налягане. Но това е единствено началото на проблемите.

„ Сладкият усет кара тялото да освобождава инсулин, който снижава кръвната захар и в случай че тогава не приемете въглехидрати, кръвната захар пада внезапно и води до вълчи апетит ”, изясни диетологът на Си Ен Ен доктор Мелина Джамполис. Резултатът най-често е не намаляване, а в противен случай – напълняване вследствие „ диетичните ” артикули. 

Авторите на изследването акцентират, че това важи освен за напитките, само че и за всички останали храни, съдържащи изкуствени подсладители. Тези субстанции, става известно, повреждат и „ центъра на премията ” в мозъка ни, като по този начин започваме да желаеме все по-сладка, солена и мазна храна, с цел да се почувстваме сити и удовлетворени.

Докладът показва още, че диетичните питиета имат стасистическа връзка и с „ тримата убийци ” – диабетът, сърдечно-съдовите болести и инсултите, които предизвикват най-вече смъртни случаи в международен мащаб. Завишеният риск се отнася и за потребителите, които нямат проблеми с тежестта.

Прочетете цялостния текста на старницата на Obekti.bg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР