Хората, които не спят пълноценно са много по-податливи към заразяване

...
Хората, които не спят пълноценно са много по-податливи към заразяване
Коментари Харесай

Сънят намалява риска от заразяване с COVID-19

Хората, които не спят пълноценно са доста по-податливи към заразяване с COVID-19 спрямо тези, които спят пълноценно. До този извод стига Емили Сон от National Geographic, която търси връзка сред съня и новия ковид.

Научни доказателства, събирани с десетилетия, демонстрират, че сънят е превъзходен метод за подсилване на имунната система против настинки, грип и други респираторни инфекции.

Проучванията демонстрират, че сънят може да бъде дейно средство за битка с пандемията освен тъй като понижава вероятността или тежестта на инфекцията.

Сънят, в последна сметка, може да усъвършенства успеваемостта на имунизациите COVID-19, когато станат налични, и многочислени настоящи изследвания правят оценка какво преимущество можем да получим против ковид, просто като попаднем под завивките.

Според Моника Хаак, експерт по психоневроимунология в Медицинското учебно заведение в Харвард в Бостън, " Имаме доста доказателства в поддръжка на обстоятелството, че приемането на съответни часове сън оказва помощ за попречване или битка с всевъзможен тип зараза ". " Колко смъртни случая бихме могли да избегнем, като спим вярно, или какъв брой по-малко тежки биха били признаците? Мисля, че са нужни по-задълбочени проучвания ”.

Докато няма налична ваксина, от значително значение е да се понижи рискът от зараза, доколкото е допустимо, с цел да се избегне COVID-19. Тъй като учените натрупват от ден на ден и повече данни за съня и това заболяване, се надяваме да изясни по-добре комплицираното действие на имунната система, като в същото време предлага по-ясни насоки по какъв начин да използваме съня като оръжие, с цел да запазим епидемията.

Връзката сред съня и инфекцията
Снимка: shutterstock  Сънят понижава риска от заразяване с COVID-19
Човекът не е единственото животно, което се възползва от съня. Някои много жестоки проучвания, датиращи от края на 1800 година, демонстрират, че в случай че бъдат лишени изцяло от сън, кучетата и мишките умират в границите на няколко седмици.

Дори за хората хроничното отнемане от сън има дълготрайни последствия, увеличавайки риска от развиване на диабет вид 2, сърдечно-съдови болести, деменция и меланхолия. Някои от тези хронични болести са измежду рисковите фактори, които усилват уязвимостта към COVID-19.

Когато сме изтощени, ние също сме склонни да поемаме повече опасности, напомня подполковник Винсент Капалди, началник на катедрата по поведенческа биология във Военния институт " Уолтър Рийд " към Изследователския център за военна психиатрия и проучвания на неврологията в Силвър Спринг, Мериленд. Липсата на сън е изключително постоянно срещана измежду бойците, а Институтът " Уолтър Рийд " посвещава цялостен проучвателен център на разбирането на въздействието на прекалено много будни часове върху способността на човек да мисли и работи.
Снимка: shutterstock  Сънят понижава риска от заразяване с COVID-19
" Лишаването от сън усилва риска от неточност даже в персоналната отбрана ", продължава полковник Капалди. За елементарните хора това може да значи заплеснатост или немарливост при носенето на маската, което прибавя спомагателен фактор на стрес за имунната система.

В допълнение, от ден на ден доказателства демонстрират, че лишаването от сън понижава способността на индивида да се бори с заболяването. В някои изследвания за нарушавания на съня, тези, които спят по-малко от пет или шест часа на нощ, и тези с понижени равнища на успеваемост на съня (процентът на прекарано време за сън през нощта) демонстрират по-високи равнища на респираторни болести, настинки и свързани медицински положения.

Спането над 10 часа на нощ също е обвързвано с увеличение на честотата на болесттите, само че специалистите споделят, че прекомерно многото сън евентуално не е повода хората да се разболяват. Напротив, непотребният сън може да се дължи на към този момент съществуващи здравословни положения, в това число меланхолия. Или болести като диабет или сънна апнея могат да причинят неприятно качество на съня, което от своя страна води до по-дълги нощи с по-кратка дълготрайност на съня.
Снимка: shutterstock  Сънят понижава риска от заразяване с COVID-19
Някои изследвания даже директно свързват съня с заболяването, вместо просто да видят дали сънят е обвързван по някакъв метод с инфекции. Изследователи от Университета на Сан Франциско в Калифорния и Университета " Карнеги Мелън " в Питсбърг набраха 164 здрави възрастни, като ги сложиха на устройства, сходни на интелигентни часовници (изследователски клас), с цел да наблюдават техните привички на сън в продължение на една седмица. След това в лабораторията откривателите напръскаха капки риновирус (обикновена настинка) в носа на субектите, преди да ги слагат под карантина в хотел в продължение на пет дни.

Вирусът е еднообразно евентуално да нахлуе в телата на субектите и да се възпроизведе, без значение какъв брой дълго са спали, оповестява екипа през 2015 година Но тези, които спят по-малко от шест часа, са 4,5 пъти по-склонни да развият признаци на простуда спрямо тези, които са спали повече от седем часа на нощ. Риновирусите са с годни последици за коронавирусите, най-много тъй като имунният отговор към двата вируса наподобява сходен, съгласно съавтора на проучването Арик Пратер, психоневроимунолог от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Сънят и неговите последствия за здравето също са тясно преплетени с типовете обществено неравноправие, породено от пандемията. В настрана изследване, оповестено през 2017 година, Пратер и сътрудниците му другар данни за 732 субекта от три изследвания за риновируси и откриват сходна връзка.

Само тези, които съгласно въпросник за самокритика заемат най-ниските позиции в социално-икономическите индикатори (въз основа на въпроси за приходите, образованието и работата), са по-склонни да настинат след липса на сън. Тези разлики се отразяват в % на зараза с вируса на SARS-CoV-2. Част от казуса е, че не всички получават задоволително сън, защото хората с по-ниски приходи постоянно са принудени да имат повече от една работа или да работят нощем.

" Наспиването е в действителност въпрос на обществена правдивост ", продължава Пратер. " Всички тези обстановки благоприятстват нарушаванията на съня и са свързани с разликите, открити в резултатите, евентуално даже на самия COVID-19. "

Връзката сред съня и имунната система

Изследванията на съня и факторите, които или лишават хората от него или усилват продължителността му, стартират да разкриват за какво съществува толкоз комплицирана връзка сред съня и имунната система.

Специалистът от Харвард, Хаак споделя: " Знаем, че се нуждаем от сън, с цел да се борим с инфекциите, само че следва още доста работа, с цел да разберем по какъв начин тъкмо работи това ".

В изследване от 2019 година Хаак и сътрудниците му изброяват близо четиридесет метода, по които другите съставни елементи на имунната система варират според от нарушаванията на съня. Например, Т-клетките са част от имунната система и постоянно се разказват като " бойци ", борещи се с инфекциите. По време на сън, съгласно изследвания на немски откриватели, Т-клетките минават от кръвта в лимфните възли, където правят надзорна работа против патогени, продължава Хаак. Но една безсънна нощ е задоволителна, както демонстрират изследванията, с цел да се подсигурява, че Т- клетките остават в кръвоносната система, ставайки по-малко способни да разпознават и реагират на нашествието на вируси. Когато тялото е лишено от сън, Т- клетките стават по-малко способни да взаимодействат с клетките, инфектирани от вируса, намалявайки способността им да се борят с инфекцията.

Цитокините, категория възпалителни молекули, свързани с пандемията, са друга значима цел на проучванията на съня и имунитета. Провъзпалителните цитокини нормално оказват помощ за организирането на имунен отговор на инфекции, като ангажират други кафези да се включат в борбата, споделя Шелдън Коен, специалист по психоневроимунология в университета " Карнеги Мелън ". Но прекомерно огромното произвеждане на тези молекули води до по този начин наречената цитокинова стихия, непропорционална реакция, обвързвана с тежки и съдбовни случаи на COVID-19. При изследвания за простуда и грип, инфектираните пациенти с проблеми със съня демонстрират по-сериозни признаци, евентуално заради нараснали равнища на възпалителни цитокини, които пречат на Т-клетките и други имунни кафези.

Цитокините не работят изолирано, а в противен случай, те вземат участие в основаването на баланс в имунната система сред фактори, които благоприятстват и противодействат на възпалението. Разкриването на метода, по който този развой работи на болести като COVID-19, е непрестанен развой.

Сън, ваксини и COVID-19

Тъй като по етични аргументи откривателите не могат да излагат хората на множеството болести, в това число COVID-19, проучванията на имунизациите оферират различен метод за проучване на връзките сред съня и имунната система. Досега това проучване поддържа забавната теза, че сънят дава съответен подтик на имунната система. Това важи изключително за антитела, които нормално са трайни протеини, създадени от организма в отговор на патогени (и ваксини). Антителата оказват помощ на тялото да " запомни " тези инфекции.

В едно от първите изследвания от този вид, датиращо от 2002 година, група лица са спали към осем часа в продължение на четири нощи, преди да получат противогрипната ваксина, след което са спали същия брой часове през двете нощи след инжектирането. Десет дни по-късно откривателите оповестяват, че равнищата на грипните антитела на участниците са повече от два пъти по-високи от тези на лица от друга група, които са спали единствено четири часа на нощ през същия интервал. Лишаването от сън може също да понижи отговора на антителата към имунизациите против хепатит А, хепатит В и H1N1 против свински грип. В някои изследвания е задоволителна единствено една нощ.

Тези изгоди от антителата водят до измерими здравни резултати, даже в дълготраен проект. Едно изследване свързва по-доброто сън преди приемане на имунизацията против хепатит В с по-малък късмет за заразяване с заболяването през идващите шест месеца.

Предвид мощния интерес към създаването на ваксина против COVID-19, която може да се бори с епидемията, фактът, че такова просто държание може да направи имунизациите по-ефективни, е добра вест. В " Уолтър Рийд " откривателите създават ваксина против COVID-19 и когато стартира клиничното изпитване, изяснява полковник Капалди, те чакат група участници, които ще спят до 10 часа на нощ, за няколко нощи преди да получат имунизацията. Ако се окаже, че хората, които спят повече, развиват по-добър отговор на имунизацията, в сравнение с хората, които страдат от хронично бодърствуване, бъдещите проучвания могат да проучат опцията, че сънят повече благодарение на медикаменти може да подсигурява същите изгоди.

Разбирането на връзката със съня също може да помогне за ориентиране на разпространяването на ваксини към здравни служащи от първа линия, изключително тези, които работят 80 часа седмично по време на пандемията. Може да се наложи тези медици да си починат преди да получат имунизацията, с цел да усилят нейната успеваемост. " Това може да бъде решителен аспект на политиката за имунизиране ", споделя Пратер. " Всичко, което можем да създадем, с цел да се опитаме да подобрим реакцията, си коства да създадем. "

Сега откриватели от " Уолтър Рийд ", Калифорнийския университет в Сан Франциско и други институции пресяват планини от данни, с цел да свържат съня с риска от COVID-19. Въпреки че изявленията към момента не са излезли, Хаак удостоверява, че е прегледал голям брой проучвания по тази тематика, които ще видят светлината в близко бъдеще и резултатите наподобяват обещаващи.

Сънят сигурно не е единственият фактор, влияещ върху уязвимостта към заболявания, напомня Коен от " Карнеги Мелън ". Физическата интензивност, обществената поддръжка, равнищата на стрес, тютюнопушенето, потреблението на алкохол и други фактори също изясняват за какво единствено една част от хората се разболяват, когато са изложени на вируси, демонстрира разбор на Коен, оповестен през 2020 година

Експертите обаче, поучават тези, които имат опция да дефинират целта на съня, поради въздействието, което той има върху риска от зараза. Поддържането на постоянен режим на сън е ефикасен метод за повишение на качеството на часовете, в които спим, съгласно Пратер. Освен да се отпуснете преди лягане, да затъмните светлините, да изключите екраните и да спрете да слушате новините. Коен предлага да спите минимум седем часа на нощ, с цел да имате по-голям късмет да останете здрави по време на пандемията.

" Продължаваме да имаме удостоверение на обстоятелството, че тези, които не спят задоволително, са по-склонни да се разболеят след излагане на вирус ", заключава специалистът. " Несъмнено сънят играе значима роля за здравето и благосъстоянието ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР