Хората, които не са реимунизирани срещу дифтерия, да се обърнат

...
Хората, които не са реимунизирани срещу дифтерия, да се обърнат
Коментари Харесай

Ново 20: Засякоха дифтерия в Европа, РЗИ призова за реимуниз...

Хората, които не са реимунизирани против дифтерия , да се извърнат към персоналните си лекари, приканва РЗИ.

Към 26.09.2022 година, по данни от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, от седем страни членки на Европейски Съюз са обявени 92 случая на дифтерия за актуалната година, се споделя в прессъобщението от РЗИ.

Заболелите са мигранти от мъжки пол, диагностицирани в приемателни центрове. От наличните данни за 63 от тях е открито, че 38 са от Афганистан, 17 от Сирия, по двама от Мароко и Тунис, по един от Бангладеш, Индия, Либерия, Турция. При 66 от заболелите се касае за кожна форма на инфекцията, само че са докладвани и случаи на засягане на дихателната система – фаринкс, ларинкс (дихателна форма) с един умрял.

В България последният случай на дифтерия е регистриран през 1994 година

При неимунизирани лица дифтерията може да протече тежко със засягане както на горната част на дихателната система, по този начин и с токсични затруднения на нервна, сърдечна и отделителна система и вероятен летален излаз.

За поддържане на ефикасен постваксинален имунитет, в условия на липса на болести от дифтерия, е належащо да се поддържа висок имунизационен обсег против болестта и хората да са постоянно ваксинирани за възрастта си.

РЗИ – Стара Загора приканва всички лица на и над 25-годишна възраст да се извърнат към персоналния си доктор за инспекция на имунизационния си статус във връзка с тетанус и дифтерия и при липса на подобен да се ваксинират с имунизацията " Тетадиф “.

Тази ваксина се дава на персоналните лекари гратис от Министерството на здравеопазването за ваксиниране на подлежащите лица на всеки 10 години ( 25 година, 35 година, 45 година и т. н.).

Всички родители на деца до 17-годишна възраст да се извърнат към персоналните лекари за информация – сложени ли са на детето всички нужни имунизации и реимунизации против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и морбили, паротит и рубеола.

При липса на съответната имунизация след обзор от персоналния доктор, тя да се извърши при първа опция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР