Хората, които не разбират от икономика и инвестиции усещат с

...
Хората, които не разбират от икономика и инвестиции усещат с
Коментари Харесай

Трайков: Държавата няма работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та

" Хората, които не схващат от стопанска система и вложения усещат с кожата си, че нещо не е наред. Това се употребява от популистки партии като Българска социалистическа партия, които се пробват да основават нервности и да се бутат в посока национализация и други натрапчиви хрумвания ".

Това съобщи някогашният енергиен министър Трайчо Трайков пред публицисти в Специализирания углавен съд в коментар по тематиката за продажбата на ЧЕЗ.

Хората, които схващат от финанси и вложения, слагат въпроси, които не намират отговор. С това се основава чувството, че истината се скрива и не се споделя нито от купувача, нито от продавача, нито от страната.

На въпрос, в случай че тази договорка не се състои, дали ще се откри различен искащ, Трайков отговори, че само от ЧЕЗ могат да отговорят дали желаят да продължат договорката за електроразпределителното сдружение.

Според него Трайков страната няма какво да способства като сътрудник в тази договорка и тя неслучайно се е отдръпнала, с цел да реализира вложение и възстановяване активността на сдруженията.

" Държавата няма никаква работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та ", отсече Трайков.

Според него има доста несъгласия по тази договорка, тъй като един път се говорило за акции, един път за една банка, един път за пет банки, за офшорни сдружения и на фона на тази неопределеност продавачът счита, че купувачът има опция да заплати сумата.

" Задават се и доста въпроси за цената на сдружението, дали тя е висока или не, само че тя зависи напълно от отношението на страната и нейните регулаторни органи ", сподели още Трайков.

На въпрос дали познава притежателя на " Инерком Груп ", Трайчо Трайков сподели, че не познава Гинка Върбакова и компаниите й.

Припомняме, на 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Скандалът трансферира границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката. На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горнаов също съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ, макар че преди този момент отхвърли да се преглежда този въпрос.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че започват подписка измежду клиенти на електроразпределителното сдружение за прекъсване на договорката и желаеха страната да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на държавното управление и желаеха интервенция на контролните органи.

От изявление на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов.

От изявление на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това абсурдът доближи и в Чехия, като изданието Lidové noviny стартира лично следствие. То излезе с информацията, че две банки са дали обещание финансиране на договорката, макар че съгласно предходна обява половината от договорката се финансира от офшорки. На изключителното съвещание на комисиите в Народното събрание от ББР отхвърлиха информацията, която се появи, че банката има намерение да финансира договорката.

Лично министър председателят на Чехия Бабиш се е заел пред Борисов да съобщи документите от инспекцията на ЧЕЗ. Самият чешки министър председател обаче разяснява пред родното издание, че е шокиран от протичащото се.

От през вчерашния ден обаче се води и спор дали от ЧЕЗ е имало оферти, отправени към българско държавно управление, за изкупуване на дялове. Томислав Дончев изрично отхвърли такова предложение да е било отправяно към някое от трите държавни управления на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник " Лидове вести " Томаш Плескач, ръководещ задграничните интензивности на ЧЕЗ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР