Хората, които ме познават, знаят че по принцип съм оптимист

...
Хората, които ме познават, знаят че по принцип съм оптимист
Коментари Харесай

Павлин Косев: Никой вирус не може да убие туризма! Условията, при които трябва да заработим обаче, са самоубийство!


" Хората, които ме познават, знаят че по принцип съм оптимист и съм сигурен, че туризмът ще продължи, че никой вирус не може да го съсипе в каквато и форма да бъде, само че в последните дни при тези промени, които ни касаят, настъпи цялостна каша. 

Относно заведенията ме тормозят главно две неща. Това, че към момента няма точни параметри по какъв начин ще се работи, не е толкоз съдбовно, те ще излязат до ден-два. На нас ни я ясно, засилени ограничения за сигурност, потребление на дезинфектанти, маски и ръкавици, отстоянието от 2,5 м....Притеснява ме обаче мощно извънредно ниската доходност, която изцяло обезсмисля отварянето на едно заведение. Защото огромна част от заведенията разполагат с тераси, които са 30% от потенциала на цялото заведение. От тези 30% седящи места на терасата, с цел да се съблюдава отстоянието и условието да няма повече от 4 индивида на маса, или едно семейство, както авансово се възнамерява, към 50% се понижава в допълнение капацитета на дадената тераса. Така на процедура всяко заведение може да работи с 15% от потенциала на терасата, с която разполага. Ние настояваме при съблюдаване на прецизни условия за сигурност да се разреши всяко заведение да употребява целия си потенциал. За нас също е от решаващо значение да опазим здравето и живота на клиентите и чиновници си. 

Виждате какво е времето. В това хладно и дъждовно време по какъв начин да работи тази тераса или градина? Голяма част от личния състав е на борсата. Ние би трябвало да ги върнем, да ги назначим, да им плащаме заплатите. Трябва да затоплим заведението вътре, с цел да го съживим и да го създадем пригодно за личния състав, за барманите, готвачите и останалия екип. При 15% потенциал това е изцяло нерентабилно и неизгодно стопански. 

Ние сме " за " да съблюдаваме условията, само че да ни разрешат да работим на цялостни обороти. 

Днес следва среща с министъра на туризма Николина Ангелкова, на която се надявам тези проблеми да бъдат разисквани и да срещнем поддръжка.

Това, че ще отварят заведенията на 6 май ние го разбрахме преди ден, беше изненада за всички. Не бяхме готови, с цел да изпратим мнение по-рано. 

Второто нещо, което е съдбовно за сектора ни, е ДДС-то. Никъде в Европа няма 20% Данък добавена стойност в заведенията. Постоянно се съпоставяме с другите държави-членки на Европейски Съюз. Твърде скъпа туристическа услуга като себестойност е ресторантьорството. Защото там има храни и питиета, които непрекъснато се оскъпяват. Има скъпи режийни разноски, има дипломиран личен състав, който би трябвало да е и съответно обезщетен. Но тази Данък добавена стойност ставка ни събаря, тя е цялостно самоубийство. Трупат се загуби единствено при всички тези условия. 

Няма икономическа логичност да разхлабваме ограниченията, да обслужваме жителите, само че при тези условия. Ние БХРА сме предложили 5% ставка. Нека се съпоставяме с Румъния и други прилежащи страни. При тази сложна обстановка за целия туристически бизнес, това Данък добавена стойност ни убива. 

Дали ще работим в чинии за еднократна приложимост или не, това не е значимо аз нас. Ще разредим масите, само че дано понижим с 50% целия потенциал на заведенията, а освен терасите. Това е тотално безумство. 

Относно въпроса ви дали би трябвало да се вършат проби на хората, които ще бъдат наети в сектора, особено за Варна смятам, че това не е нужно. Тук виждаме, че задържахме ситуацията много време и нямаме нови случаи на болни от ковид. Може би в градове, където има епицентър на вируса като Видин и София, би могло да се вкара. Според мен е  значимо да сe следи температурата на работещите и общото здравословно положение.  Риск постоянно има, в случай че попадне болен чиновник да болести клиенти и личен състав, само че ще бъдат взети ограничения такова нещо да не бъде позволено. 

С хотелите е цялостен мрак, няма никакви публични указания по какъв начин би трябвало да работят. Всеки хотел си импровизира, написа свои вътрешни правила и стандарти. Според мен е нужно от Министерство на здравеопазването и Министерство на туризма да излязат публични ограничения, унифицирани и общоприети. Ако някой хотелиер желае да вкара спомагателни ограничения за отбрана, да си сложи термокамера или нещо друго, дано! Но няма обединен стандарт в  момента. При такова изключително състояние, при изискване, че не са затворени публично хотелите, е безумство да няма  регламентирани правила. Защото клиенти към момента има. Като махнат КПП-тата и разчитаме на вътрешен туризъм, се чака да скочи заетостта на хотелите. Сега в доста от тях има към 20-25% претовареност, те не са спирали да работят. Абсолютно наложително е да има правила навсякъде. 

Варна е туристически град, знак на туризма, морска столица, би трябвало да се вземат съответни ограничения за спасяването на сектора. Нашият отрасъл пострада най-тежко от рецесията, по тази причина се надявам на рационални решения ", безапелационен е Павлин Косев. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР