Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения

...
Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения
Коментари Харесай

Социалният министър: Стараем се помощта да достига до всички

 Хората, които излизат в неплатен отпуск за интервала на прелюдия локдаун би трябвало да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24лв. на ден, за които приказваме. Работодателите пък би трябвало да предадат тези описи в бюрята по труда. Тази помощ е планувана за към 60 дни. Вече имаше и затворени бизнеси от 28-ми октомври, тъй като имаше въведени разнообразни ограничавания на локално равнище. Стараем се помощта да доближи до всички. Разглеждаме разнообразни варианти и проблеми ". Това съобщи в студиото на " Здравей, България “ общественият министър.

Тя добави, че тази помощ е планувана за към 50 хиляди души, а по нея ще може да се кандидатства от понеделник (30 ноември).

Сачева заяви, че 356 хиляди души са наранени от издадената през вчерашния ден заповед. Именно това е повода общественото министерство да има подготвеност да разшири средствата планувани за поддръжка, изясни тя. Парите ще бъдат получени от хората в границите на 10 дни.

Тя добави, че в случай че служащите имат проблем с работодателите по отношение на процеса, могат да подадат тъжба към министерството.

" Тези 24лв. на ден съставляват скица – 80/0, тъй като те съставляват 80% от минималната работна заплата, а работодателят не взе участие. Тоест всеки шеф има опцията да комбинира разнообразни ограничения. Той би могъл да употребява и схемата 80/20 за част от своя личен състав “, разгласи Сачева.

" Мярката за гледане на деца до 14г. възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този миг не могат да работят, тъй като би трябвало да гледат детето. Тогава те ще имат право да получат 610лв. Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда “, изясни министър Сачева.

Тя добави, че съществува и мярка за краткосрочна претовареност, която също се отнася до самонаетите лица. Обезщетението там е в размер на 290лв.

" Колегата още през вчерашния ден организира срещи с работодателите. Обсъждат се две варианти. Или да се изплащат закрепени разноски или сред 15-20% от оборота. Оборотът на заведенията от предната година е съвсем 3 милиарда лева, тъй че в случай че го разделим съразмерно на месеци ще бъде доста огромно число. Но съгласно мен сред 15-20% е реален вид ", сподели Сачева.

По думите на Сачева до месец октомври равнищата на безработица у нас са били положителни. Те са спадали в продължение на 5 следващи месеца до под 7%.

" Сега прочут растеж ще има, само че зависи по какъв начин ще протече и зимният сезон. Стремим се да не надвишим тези 7% тази година. Рано е да се каже дали това е допустимо, тъй като всичко се трансформира в динамичен порядък “, сподели тя.

" Различни варианти може да бъдат договаряни, само че банките споделят, че ново разсрочване на заеми и заеми ще е проблематично. Данъци и осигуровки следва да се разсрочват за втората половина на 2021 година – другояче ще се натрупат дългове. Движение на пари би трябвало да има, тъй като след това ще питаме от кое място да платим пенсии, детски ", разясни Сачева. 

Относно Коронавирус хотелите, Сачева съобщи, че концепцията стои като запас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР