Хората, които искат да останат в добра форма през лятото,

Хората, които искат да останат в добра форма през лятото, ...

Как да останем в добра форма през лятото?.

Хората, които искат да останат в добра форма през лятото, трябва да хапват сезонни плодове поне два пъти на ден. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна диетологът доц. Дарина Найденова. Специалистът обясни, че в топлите месеци е особено важно да се приемат храни и напитки, които ще поддържат оптималната хидратация на тялото.
„Традиционни тук за нашия район, това са плодовете и зеленчуците, които през лятото имаме завидно разнообразие. Но нека не забравяме примерно таратора – една страхотна храна-напитка, която при нас е доста популярна. Нека не забравяме хубавия айран. Това са все храни, които могат да ни помогнат да бъдем по-добре хидратирани и едновременно с това да задоволим и апетита и жаждата“, отбеляза доц. Найденова. Тя посъветва хората, които следят тонуса си, да не забравят консумацията на сезонни плодове и зеленчуци, които са местни и добре узрели. Тя трябва да присъстват в менюто поне три пъти на ден.
При въпрос дали има определени храни, които е препоръчително да се избягват през топлите дни, специалистът посочи, че храненето през всеки един сезон трябва да бъде максимално разнообразно и да съдържа представители на всички хранителни групи. „Но може би лятото е сезона, в който трябва все пак по-малко наситени мазнини да приемаме. Тоест храни, които са откровено мазни, от животински произход, е добре да бъдат леко ограничени – да не е акцента върху тях. Много е важно през лятото да имаме и достатъчно висок прием на белтъчни храни“, заяви доц. Найденова. По думите й, белтъчините са достъпни под различни форми, като е хубаво да се консумират по-често млечни продукти и яйца. Препоръчително е в менюто да присъстват и бобови култури, както и ядки като напр. бадеми, орехи, лешници и др. „Но може би е по-добре през лятото да наблегнем на рибата и морските дарове за сметка по-рядка консумация на месо. И може би храната, която наистина не е желателно много да я консумираме, това са колбасите“, посъветва диетологът.

Източник: actualno.com