Хората, които имат навика да лягат късно, са изложени на

...
Хората, които имат навика да лягат късно, са изложени на
Коментари Харесай

„Нощните птици“ са по-податливи на променливи настроения и психични разстройва

Хората, които имат навика да лягат късно, са изложени на по-голям риск от внезапни промени в настроението, открива ново проучване. Причината е нарушаването на естествения темп на вътрешния ни часовник.

За да сме в оптимално психологично здраве, е належащо да спим през нощта, когато сънят е най-пълноценен, твърди Лора Лайъл, невропсихоложка от Университета на Глазгоу и един от създателите на проучването, оповестено в научното списание Lancet Psychiatry. То е най-мащабното до момента, отдадено на тази тематика – обгръща данни от над 91 000 британци в интервала сред 2006 година и 2010 година

Учените изследвали нивата на интензивност през денонощието. Колкото по-голяма е интензивността денем, комбинирана с отдих през нощта, толкоз по-добър е резултатът върху здравето. Ако безсънните нощи са комбинирани със слаба интензивност денем, рискът от промени в настроението нараства.

Психичните проблеми – от елементарни мрачни настроения до неуравновесеност, хронична меланхолия или биполярно разстройство, се срещат доста по-често при хората, които не съгласуват интензивността си с естествения циркаден темп на организма.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР