Хората, които громят американския империализъм, но в същото време искат

...
Хората, които громят американския империализъм, но в същото време искат
Коментари Харесай

Искате виза за САЩ? Помислете два пъти какво пишете във Facebook

Хората, които громят американския империализъм, само че в това време желаят да стигнат до плажовете на Маями или да поиграят покер в Лас Вегас, ще би трябвало да смекчат тона си в Twitter.

А пък тези, които пишат във Фейсбук за това по какъв начин някой ден ще живеят в Ню Йорк, в този момент евентуално ще решат да посмалят любовта си към „ Голямата ябълка “, в случай че не желаят да бъдат обвинени, че желаят да останат за непрекъснато в Съединени американски щати.

Причината?

Държавният департамент на Съединени американски щати към този момент изисква от претендентите за виза да заявяват своите профили в над 20 обществени мрежи, измежду които са Фейсбук и Twitter. Правилата влязоха в действие на 31 май. Те не изискват от претендентите да разкриват паролите за своите профили.

Адвокати по имиграционно право предвиждат, че това ще породи полемики в обществените мрежи и ще направи евентуалните претенденти по-внимателни за това какво разгласяват и с кого се сприятеляват онлайн.

„ Хората ще ги е боязън да показват своето мнение за американската политика “, споделя Андрей Романенко, рускоговорящ имиграционен юрист от Сан Франциско. „ Някои ще ги е боязън да прибавят другари от Съединени американски щати, тъй като ще си мислят, че това е знак за желание за оставане “.

Обявените още предходната година правила са част от по-широка стратегия на президента Доналд Тръмп да затрудни влизането в Съединени американски щати – заричане, което му оказа помощ да завоюва изборите през 2016 година Сега към този момент всеки претендент за виза – даже и да е единствено за посещаване на родственици за няколко дни, би трябвало да разгласи в апликационната форма своите профили. Правилата не важат за жителите на страни, които са освободени от визи за кратковременен престой.

„ Националната сигурност е нашият първи приоритет когато оценяваме претендентите за виза и всеки възможен екскурзиант или преселник предстои на сериозна инспекция по сигурността “, се споделя в мнение на Държавния департамент до Радио Свободна Европа. „ Постоянно търсим механизми за възстановяване на процеса на инспекция, с цел да защитим жителите на Съединени американски щати и в това време подкрепяме законните претенденти да пътуват до страната ни “.

20 платформи

Правилата изискват от претендентите да разгласят своите имена на профили, в това число и прякори, употребявани през последните пет години в платформите:

Ask FM, Douban, Фейсбук, Flickr, Google+, Instagram, LinkedIn, MySpace, Pinterest, QZone, Reddit, Sina Weibo, Tencent Weibo, Tumblr, Twitter, Twoo, Vine, VKontakte, YouKu, и YouTube.

Сред изчезналите в този лист се виждат SnapChat и приложението за запознанства Tinder. Държавният департамент заяви, че планува да добави още платформи към листата, само че не посочи кои.

Кандидатите с повече от един профил ще би трябвало да разгласят всичките си имена в обществената мрежа. Кандидатите, които в никакъв случай не са се записали в някоя от тези платформи, няма да получават отвод за виза единствено тъй като не са попълнили това поле в апликационната форма, изясни Държавният департамент.

Според имиграционния юрист Карниг Дукмаджян от Лондон, надали имиграционните управляващи ще преглеждат всеки профил на всеки претендент. Очакването му е тази информация да бъде употребена единствено за спомагателна инспекция на претенденти, които провокират някакви опасения.

Още преди въвеждането на новите правила, Съединените щати изискваха подробна информация от претендентите за неимигрантски визи, в това число за предходни пътувания, членове на фамилията, употребявани адреси, работодатели и обучение.

Снимките също са основен детайл от процеса на кандидатстване, като за един вид визи се изискват цифрови фотоси, а за различен тип хартиени.

Хора, които възнамеряват да пътуват до Съединени американски щати, разясниха за Радио Свободна Европа, че новите правила няма да ги разубедят и ще аплайват за виза.

„ Това няма да ми попречи, нямам нищо да укривам. Мисля, че и за моите другари е същото. Дори и да не декларираш тази информация, те могат постоянно да я намерят в интернет “, споделя Мария Горелова, която живее на съветския остров Сахалин. Тя възнамерява да посети за първи път Съединени американски щати тази година и е получила визата си преди въвеждането на новите правила.

Артем Тихонов от Санкт Петербург, който към този момент е бил няколко пъти в Съединени американски щати, дефинира новите правила като „ неприятни “, само че би се съобразил с тях, тъй като обича да обикаля Щатите.

„ Това е ограничаване на персоналната независимост, само че би трябвало да разберем, че това е административно решение. Ще се съобразяваме, това е бюрократичната машина “, разяснява той. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР