Хората имат все по-голяма нужда от нещо приказно и вълнуващо,

...
Хората имат все по-голяма нужда от нещо приказно и вълнуващо,
Коментари Харесай

Истинска русалка в центъра на София

" Хората имат все по-голяма потребност от нещо приказно и вълнуващо, което да могат да вършат на една ръка разстояние в всекидневието си " – споделя Петя Петкова, една същинска нимфа, която срещаме в центъра на София. Точно по този начин, русалките съществуват – освен в митичния фолклор на доста култури, в обичаите по Спасовден или детските приказки, само че и в един по-красив, зареждащ и потребен откъслек от всекидневието на всеки от нас.

Петя добре знае това и е подготвена да показа магията с всеки. Необходимо е предпочитание, въображение и базови плувни умения. А мястото, на което приказката оживява е първата Академия за русалки в България, която младата българка основава тъкмо преди година. Защото и по време Covid-пандемия фантазиите могат да се сбъдват.



" Това, което вършим ние е да учим дребни и огромни по какъв начин се плува със опашка на нимфа. Технически тя се състои от два съставния елемент – има моноплавник, най-основната част от оборудването, който ни дава силата и тласъка на плуване, и несъмнено красивата част нагоре, самата опашка, която може да бъде в най-различни цветове и стилове. Моноплавникът е по-лек е и с друга форма от този на гмуркачите или професионалните плувци. Самата оборудването е безвредна – доста елементарно се поставя и смъква, не тежи на краката и не уморява в допълнение. Когато някой пристигна за първи път, има поредност от техники, методология, през която минава с нашите две инструктори Симона Герджикова и Ирина Шекерова, професионални треньори по плуване и синхронно плуване. И въз основата на самостоятелните плувни умения, методът по-късно е самостоятелен. Много постоянно при първото идване на човек му е по-странно да плува с прикрепени един до различен крайници, само че множеството хора привикват доста бързо като че ли цялостен живот са били русалки и са плували по този метод. "



Да видиш сбъдването на фантазията на някой различен е по-хубаво от всичко – споделя Петя Петкова. Освен прекарване, което може да изпиташ еднократно, с цел да усетиш какво е да плуваш с опашка, то може да се трансформира и в постоянен спорт за добра форма с доза магия. А ограничавания има единствено за най-малките.

" Хубаво е децата да са над шест години, с цел да може да се оправят с оборудването и да имат базови плувни умения, с цел да се насладят изцяло на прекарването. Други ограничавания няма – споделя Петя. – Самият жанр разчита главно на придвижване с цялото тяло, което се извива като вълна от раменете през ханша и корема до върха на опашката, което дава подтик, посредством който се плува. Това придвижване натоварва доста корема и краката. Имаме и специфични извършения, които вършим с дамите за натоварването на избрана група мускули. Аз го назовавам същински mermaidfitness. Например плуването по тил с опашка е една непрекъсната водна коремна преса и е ужасно упражнение. "

Освен всичко това практиката ѝ е посочила, че с помощта на русалската опашка се преодолява страхът от вода, потапяне под вода и усложнения в плуването. И дава за образец две от децата, които са посещавали академията и които плуват доста по-добре като русалки, в сравнение с като хора. " Детският инстинкт към приказното и магичното се оказва по-силен от компликациите ни като хора. Може би, това е вълшебството на русалките " – шеговито споделя Петя.



Русалка може да бъдете и в открити води при няколко условия - изцяло умерено море, постоянно в наличието на някой различен и с ясна преценка до каква степен се простират опциите ви на плувец, изяснява Петкова, пред БНР.

" Всъщност, попадайки точно на видеа с русалки, които плуват измежду акули, с костенурки и други океански жители аз самата преди години се въодушевих и възпламених по този тип плуване. "

В известната ни просвета обликът на нимфа се появява за първи път през 1911 година в американски късометражен филм, а през 40-те години на XX век във Флорида е открит и първият подводен спектакъл за русалки в Weeki Wacheе. И до през днешния ден мястото е известно като " градът на русалките ".

" Допреди 20 години русалстването беше непокътнато като атракция в киното, във видеоклиповете, рекламите и подводни театри – споделя Петя. И с помощта на няколко русалки-пионери, с огромна известност в тези среди, това занимание се разпространява и измежду необятната общност, като преди 15 години се появяват първите учебни заведения за русалки в света. В Съединени американски щати и Азия е извънредно известно занятие. Но и в Европа ползата е не по-малък. Предимно в Белгия, Франция, Испания, Италия и Германия " – споделя ни българската нимфа.



В България интерес има, само че сме още първоначално и занапред предстоят забавни и любопитни неща, безапелационна е Петя. Най-скорошното е посещение на Академията за русалки в Бургас. А опашките на екипа ѝ може да разпознаете в последния видеоклип на певицата Рут Колева „ Wassup “. " Това е занимание, което разрешава на хората да вършат нещо, което им носи наслаждение без да се интересуват доста от мнението на останалите. Хората имат все по-голяма потребност приказка в живота си ", споделя ни за край българската Хана Фрейзър*.

*австралийката Хана Фрейзър е едно от най-популярните имена в света на русалките през днешния ден. Видеата ѝ пробуждат интерес към този тип плуване по целия свят.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР