Хората имаха респект, но не и страх от мен. Никого

...
Хората имаха респект, но не и страх от мен. Никого
Коментари Харесай

Иван Костов: Хората имаха респект, но не и страх от мен - Политика

Хората имаха почит, само че не и боязън от мен. Никого не съм преследвал и глобил. Накараха ме принудително да стана водач на Съюз на демократичните сили. Аз в никакъв случай не съм имал предпочитание. Бях си специалист, който се занимава с стопанска система и желае да помогне на политическата мощ със своята експертиза.

Това разгласи някогашният министър председател Иван Костов преди БНР, дни преди премиерата на книгата си " Политиката от вътрешната страна " в НДК.

По думите му елитът на комунистическия режим схваща от борби, душевен офанзиви и издевателства върху хората.

" Те знаят по какъв начин да бранят властта. Бяха политически проведени. Мощното влияние на медиите, които бяха в техни ръце, също оказваше въздействие. Нямахме визия по какъв начин се брани една многопартийна народна власт ", съобщи Иван Костов.

" През 1997 година имаше проблясъци в някои хора. През цялото време бяхме по-слаби от посткомунистическата общественост, която саботираше прехода, а и към момента го прави. Преходът още не е приключил. Неговият край ще пристигна, когато се реализира една от главните полезности на Европейски Съюз - върховенството на закона. Ако го няма това господство, даже да има многопартийна народна власт, тя се изражда. Необходимо е гражданското общество да стане по-голямо от посткомунистическата общественост ", бе безапелационен Костов.

Според него в този момент наподобява, че има рецесия на водачите . Управляващите в Европа са се обединили и застанаха зад Украйна, макар загубите, които ще акумулират от това.

" Не знам дали някой знае какви големи средства загуби Германия. Това са милиарди и големи планове. Под (Олаф) Шолц всичко ври и кипи. Пренарежда се цялата страна. Путин очакваше, че водачите в Европа ще се окажат слаби, само че те се консолидираха ", изясни министър председателят в интервала 1997-2001 година

Той бе безапелационен, че политиката от вътрешната страна не е като политиката извън - да се демонстрира единствено това, което обществото би желало да види.

" Вътре са същинските претекстове и мотори. Опитал съм се да не прегледам (в книгата - бел. ред.) личностни спорове или характерности. Сред претекстовете ми да я напиша е, че доста хора влизат в политиката и стават министри, заместник–министри и депутати, без да имат политическо минало и съществуване. Те не знаят какво е политиката . Идеята ми е да се опитам да им покажа какво тъкмо е тя ", добави Костов.

Той означи, че съгласно него влизащите в политиката не са наясно какво се чака от тях, не знаят, че ще носят отговорност и ще вършат сложни избори. А същинската политика е деликатно фокусирано изпитание върху събития, на които може да се влияе. И в случай че хората, които са тръгнали да се занимават с това, не могат да устоят тестването, би трябвало да могат да се отдръпват, уточни експремиерът.

Мотивите на хората да вземат участие в политиката са разнообразни – кариеристични подбуди, израстване до някакви позиции в обществото, даже замогване и корист с власт, изясни създателят на " Политиката от вътрешната страна ".

" Има доста техники за тестване на мотивацията на хората, само че даже и тя може да се изиграе от един добър артист. Аз не съм отчаян, тъй като съм очаквал да се случат всевъзможни неща. Никога не съм си мислел, че хората в политиката се движат от идеални подбуди. В Съюз на демократичните сили през 90–те години имаше разнородна мотивация, липсваше обща идеология. След като се махнат комунистите от власт, всеки си представяше по друг метод построяването на бъдещето. Не съм очаквал, че всички хора към мен имат верни хрумвания и знаят по какъв начин да ги осъществят ", означи още той.

Иван Костов призна, че е трябвало да понесе " тежки неща " и от време на време се е налагало да се избере по-малкото зло. Като образец за " най-трудно " решение той даде поддръжка на НАТО за въздържане на Милошевич в опитите му да обезлюди Косово.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР