Хората говорят на кучетата от хилядолетия. През годините десетки изследвания

...
Хората говорят на кучетата от хилядолетия. През годините десетки изследвания
Коментари Харесай

Кучетата обработват речта като хората

Хората приказват на кучетата от хилядолетия. През годините десетки проучвания са удостоверили това, което доста стопани на четириногите питомци знаят - че те са способни да схващат както думите, по този начин и интонацията. Досега обаче за учените оставаше незнайно тъкмо по какъв начин кучешкият мозък обработва човешките слова и интонация. Отговор на този въпрос дава унгарско изследване, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на обява в сп. "Сайънтифик рипортс ".

Авторите му са открили, че кучетата, сходно на хората, обработват речта йерархично - първо интонацията, след това смисъла на думите.

"Чувствителността на кучетата към общуването от дълго време е известна, заради което хората толкоз постоянно беседват с домашните си любимци и имат вяра, че те ги схващат.

Учени потвърдиха способността на кучетата да надушват ковид

И думите, които изричаме, и интонацията, с която приказваме, носят информация за питомците ни. Когато им кажем да седнат, те неотложно извършват. Когато ги хвалим, долавят позитивните ни планове. Досега обаче учените знаеха малко какво тъкмо се случва в кучешкия мозък в тези моменти ", изяснява ръководителката на изследователския екип Ана Габор.

За задачите на проучването унгарските учени са отчели мозъчната интензивност на кучета в будно положение благодарение на функционална магнитно-резонансна томография. Животните са слушали познати похвали, да вземем за пример "добро момче ", и непознати думи с похвална или неутрална интонация.

Изучаването на приликите и разликите в обработката на речта сред кучешкия и човешкия мозък може да е от изгода за по-доброто схващане на появяването на речта в хода на еволюцията, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР