Хората държат в банките в България в момента 48 млрд.

...
Хората държат в банките в България в момента 48 млрд.
Коментари Харесай

Хората с близо 3 пъти повече пари в банките от бизнеса


Хората държат в банките в България сега 48 милиарда лева, а компаниите - 20 милиарда лева Общо към 72-73 милиарда имат жителите и компаниите в банки. Това разгласи в изявление за Българска национална телевизия Димитър Радев, шеф на Българска народна банка, съобщи БГНЕС. Според него се виждат ясни знаци за закъснение на икономическия напредък в международен проект. „ Рано е да приказваме за финансова рецесия, само че има очевидни индикации за закъснение на икономическия напредък.Това демонстрира, че ние ще навлезем в един стопански цикъл на не толкоз положителни стопански времена спрямо последните близо 10 години “, сподели гуверньорът.

Според него е мъчно да се планува какъв брой време ще продължи и какъв ще е размерът на забавения напредък, защото върху този развой въздействие оказват и политически, и стопански фактори. Радев увери, че Българска народна банка подхваща нужните ограничения, с цел да лимитират отрицателните последици. Състоянието на банковия бранш у нас се усъвършенства през последните 3 години, акцентира шефът на Българска народна банка.

Влизането на страната ни в Банковия съюз е първата стъпка към присъединението към Еврозоната. В началото на идната година ще бъде направена задълбочена оценка на банките у нас. Мерките, които се подхващат, дават съображение на Димитър Радев да има вяра, че процесът ще премине безпрепятствено. „ Ще има увеличение на функционалностите на Европейската централна банка, само че това ще става в границите на близко съдействие сред ЕЦБ и Българска народна банка и като модел това няма да се разграничава от организацията на надзорната активност, която съществува в Еврозоната “, съобщи Радев. В рамките на една година ще има изясненост по кое време и по какъв начин ще се присъединим към банковия съюз, разгласи шефът на Българска народна банка.

Според него бъдещо въвеждане на еврото у нас не би довело до съществено повишаване на инфлацията. „ Това, което изрично може да се каже, е че във връзка с паричния режим няма да има инфлационни импулси над здравословните нива, както на тази първа стъпка Банковия съюз и валутния механизъм, по този начин и с приемането на еврото. Това обаче изрично не значи, че цените ще останат неизменими. Ние се намираме в развой на действителна конвергенция. Този развой, наред с другото, значи приближаване до междинните нива в Европа както на приходите, по този начин и на цените “, разяснява Радев. „ Консолидацията на банките е натурален развой, който не би трябвало да буди терзание, добави той.

Очаква се в едни по-дългосрочен интервал вследствие на този развой да зародят няколко огромни европейски банки, които ще бъдат съпоставими като размер с огромните американски и с банките в Азия. Това никога не значи, че по-малките национални банки ще изчезнат. Техният брой ще се усъвършенства, само че те ще имат място на пазара и в бъдеще “, посочи Радев. Димитър Радев удостовери прогнозите, че сме в предверието на нов цикъл на повишаване на лихвите.

„ Това е нещо,което към този момент следим в Съединени американски щати, при тях нарастването на лихвите стартира през месец декември 2015г. Към момента лихвите са към този момент 2- 2,25%там, а потеглиха от нива 0- 0,25%. Това, което централните банки вършат, е този развой да бъде равномерен и добре комуникиран. Очакваме този развой да стартира в Европа през втората половина на идната година “, акцентира шефът на Българска народна банка. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР