Хората държат в банките в България в момента 48 милиарда

...
Хората държат в банките в България в момента 48 милиарда
Коментари Харесай

Петър Андронов: Около 73 млрд. лв имат гражданите и фирмите в банките у нас

Хората държат в банките в България сега 48 милиарда лв., а компаниите - 20 милиарда лв.. Общо към 72-73 милиарда имат жителите и компаниите в банките. Ръстът на спестяванията е нормалният за последните години - към 6-7 % годишно. Това разяснява в " Денят стартира " по Българска национална телевизия ръководителят на Асоциацията на комерсиалните банки Петър Андронов.

Тези депозити и спестявания на жителите се трансформират в заеми. С тези пари се финансира кредитната интензивност на хората, сподели още Андронов.

По думите му ниските лихви дълготрайно време и спокойната икономическа среда, увеличената претовареност и увеличените приходи предизвикат повишаване на вложенията. Така да вземем за пример цените на недвижимите парцели изключително в няколко огромни града порастват повече от предходните години. 

По думите на Андронов икономическият напредък се усеща и по нарасналото изтегляне на фирмени заеми, като средствата от ден на ден се влагат в рационализация въз основата. Според него огромна спирачка е пазарът на труда, тъй като всички браншове на стопанската система изпитват един и същи дефицит на работна ръка.

Влизането на България в чакалнята на еврозоната ще даде сигурен знак, че страната ни ще е част от развитите страни, което е позитивен сигнал за вложителите, сподели Андронов.

Той успокои, че еврото няма да навреди нито на спестяванията, нито на приходите ни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР